Štvrtok 12. 09. 2024 17:43:28 | Meniny má Mária, Marlena

V Starej Turej vznikne prvá mestská včelnica

STARÁ TURÁ/ V polovici augusta primátor mesta Leopold Barszcz a predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov (ZO SZV) Michal Dudák podpísali memorandum o spolupráci na podporu a propagáciu včelárstva. Včelnica bude umiestnená na zelenej streche mestského úradu a pozostávať bude z dvoch úľov.

Natália Štepanovičová|25. august 2024|14:00:06

Zdroj: Mesto Stará Turá

Súvisiaci článok
Polemic, Pavol Hammel, ale aj sprievodné výstavy. Jarmok v Starej Turej je programovo pestrý
Čítajte viac >

Cieľom dohodnutej spolupráce bude informovať obyvateľov mesta o dôležitosti včiel a o ich význame pre prírodu a krajinu. Ambíciou bude aj snaha o vhodnú výsadbu v meste, kedy samotné mesto, ale aj občania môžu takouto formou včely podporiť. Vhodné sú nektárodajné stromy a rastliny, bylinky, ako aj okrasné či úžitkové záhrady pri rodinných domoch.

Pripomenuli si okrúhle jubileum

Memorandum podpísalo vedenie mesta a predseda ZO SZV na výročnej členskej schôdzi. Jej hlavným bodom bolo pripomenutie si 100. výročia založenia Spolku včelárov v Starej Turej. Počas tohto obdobia vznikla meste vďaka činnosti mnohých nadšencov včiel dlhoročná tradícia včelárstva. Podpisom Memoranda vyjadril primátor mesta zároveň vďaku a uznanie všetkým minulým, ako aj súčasným včelárom zo Starej Turej a blízkeho okolia.

"Skvelou správou je, že reálnym výstupom krátkej spolupráce medzi mestom a včelármi je zriadenie prvej mestskej včelnice. V priebehu krátkeho času bude umiestnená na zelenej streche mestského úradu a pozostávať bude z dvoch úľov," informoval staroturanský hovorca Miroslav Krč.

Zároveň dodal, že na úrade veria, že mestské včely budú prosperovať a vzájomná spolupráca bude obojstranným obohatením a zachovaním spoločnej existencie.

Včelársky spolok v Starej Turej založil Ladislav Novomestský a doposiaľ združuje desiatky včelárov z mesta i okolitých obcí. Jeho účelom je vzdelávať včelárov prostredníctvom odborných prednášok, kurzov a zájazdov, ale rovnako sa členovia podieľali aj na výsadbe medonosných stromov.

Prvá stanica na Slovensku

V Topoleckej v roku 1970 vybudovali prvú oplodňovaciu stanicu na Slovensku. Významnou osobnosťou organizácie bol Ľudovít Smolinský, ktorý sa výrazne podieľal na rozvoji na popularite včelárstva v Starej Turej, kde založil a viedol včelársky krúžok.

Včelári dodnes svojou prácou pomáhajú poľnohospodárom aj záhradkárom. Práve spolupráca má napomôcť k zvýšeniu povedomia a záujmu a o toto remeslo.


Súvisiaci článok
Slovensko má najlepšiu medovinu. Naši včelári získali v Čile už 14 medailí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť