Piatok 13. 09. 2024 05:19:06 | Meniny má Ctibor

Vymenovaním Gašpara dokázal Pellegrini, že slúži Ficovi, domnieva sa SaS

SLOVENSKO/ Prezident SR Peter Pellegrini v pondelok vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS).

TASR|26. august 2024|17:24:49

U Gašparov majú "Vianoce"! Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Pavol Gašpar

Súvisiaci článok
Pellegrini vymenuje Gašpara za riaditeľa SIS
Čítajte viac >

Slovenská informačná služba (SIS) má a musí plniť úlohy v prospech štátu, nikdy nie v prospech politikov či akýchkoľvek iných osôb, ktoré by chceli jej prácu ovplyvňovať alebo na jej práci parazitovať. Prezident Peter Pellegrini to uviedol v príhovore po vymenovaní nového riaditeľa SIS Pavla Gašpara.

Apeloval aj na funkčnosť kontrolných mechanizmov činnosti SIS na parlamentnej či vládnej úrovni, ako aj na úrovni iných štátnych orgánov.

Riaditeľa SIS vymenúva prezident na základe návrhu vlády. Gašparovu nomináciu na tento post odsúhlasila vláda vo februári. Bývalá hlava štátu Zuzana Čaputová nechala menovanie nového riaditeľa tajnej služby na svojho nástupcu.

Pavol Gašpar bol doteraz námestníkom riaditeľa spravodajskej služby. Po zmene štatútu SIS získal kompetencie jej riaditeľa. V minulosti pôsobil na poste štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti.

SaS: Pellegrini slúži iba Ficovi, nie občanom

Vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) je dôkazom, že prezident Peter Pellegrini verne slúži iba premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) a nie občanom Slovenska. Upozornila na to opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS).

"Prezident Peter Pellegrini opäť raz zabudol na ľudí a ich problémy. Po dvoch mesiacoch v úrade nespravil pre občanov absolútne nič. Namiesto toho ale verne slúži Ficovi a záujmom vládnej koalície. Vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa SIS je toho jasným dôkazom," uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Podľa podpredsedníčky SaS Márie Kolíkovej je vymenovanie Gašpara ďalší úder pre právny štát na Slovensku. "Osobitne po úspešnom útoku na premiéra by mal prezident vymenovať za šéfa SIS len takého človeka, pri ktorom nie sú pochybnosti o jeho odbornej a morálnej integrite. Prezident Pellegrini vymenovaním Gašpara mladšieho za šéfa SIS zlyhal a potvrdil, že slúži Ficovi a nie všetkým občanom Slovenska," dodala.

Hnutie Slovensko: Totálne zlyhanie prezidenta!*

Hnutie Slovensko vníma rozhodnutie vymenovať Pavla Gašpara za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) ako totálne zlyhanie prezidenta SR Petra Pellegriniho. Taktiež ako zradu všetkých jeho voličov, ktorí mu uverili sľuby o tom, že bude nezávislým prezidentom. TASR o tom informoval hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

"Opäť sa ukazuje, že Peter Pellegrini je pripravený verne plniť záujmy jeho rodnej strany Smer aj v prezidentskom úrade. Vymenovaním Pavla Gašpara do čela SIS sa Pellegrini doslova vysmieva do tváre všetkým ľuďom na Slovensku, pričom koná v priamom rozpore s jeho sľubom o zjednocovaní krajiny," poukázala opozičná poslankyňa Veronika Remišová.


Súvisiaci článok
Vláda Gašparovu nomináciu odobrila. Šimečka: SIS sa stáva nástrojom pomsty
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť