Pondelok 16. 09. 2024 21:41:43 | Meniny má Ľudmila

Ulica pred väznicou v Prešove sa mení. Slúžiť bude ako oddychová zóna pre ľudí

PREŠOV/ Tesne pred Caraffovou väznicou v Prešove bol dočasne umiestnený nový architektonický prvok, takzvaný „ostrov kultivácie“. Ide o oddychovú zónu, ktorej účelom je pretvoriť verejný priestor tak, aby slúžil viac ľuďom ako autám. Táto drobná architektúra má rozmer presne ako parkovacie miesto a je zložená z lavičiek a stolov.

Lenka Ménová|28. august 2024|14:00:06

Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Bardejovský skanzen čaká revitalizácia
Čítajte viac >

Dočasne zapožičaný mobiliár bol na Jarkovej ulici v Prešove do 28. augusta. Išlo o skúšobnú prevádzku, aby kompetentní zistili, či je o takýto zásah do verejného priestoru v meste záujem. Záleží teda na obyvateľoch mesta, či sa v budúcnosti podobné prvky stanú trvalou inštaláciou verejného priestoru v meste.

Väčšine obyvateľov sa tento nápad páči

„Prešovčania, možno ste si všimli tento kus drobnej architekúry, ktorý sa nachádza na Jarkovej ulici tesne pred Caraffovou väznicou. Ide o oddychovú zónu, ktorá je zložená zo stolov a lavičiek, pričom rozmer tohto prvku je prispôsobený veľkosti parkovacieho miesta. Nejde o náhodu, princípom rozmiestňovania takýchto drobných arichitekúr je okrem iného aj to, že chceme verejný priestor prispôsobiť viac potrebám ľudí ako automobilov. Nejde zatiaľ o trvalú inštaláciu, tento ostrov kultivácie bude na tomto mieste umiestnený do 28. augusta. Príďte si ho vyskúšať, užite si ho, pretože aj na vás záleží, či sa jedného dňa takýto prvok nestane aj trvalou súčasťou verejného priestoru,“ týmito slovami sa obyvateľom Prešova prihovoril hlavný architekt mesta Prešov Patrik Panda.

Inštalácia bola len dočasná, formou bezplatnej výpožičky. Skúšobná lokalita bola zvolená s dôrazom na veľký pohyb ľudí, aby sa dostala do povedomia a obyvatelia si to mohli vyskúšať. Zároveň chcelo mesto touto participatívnou formou overiť fungovanie tohto prvku a vytipovať vhodné lokality, kde by sa mohol nachádzať časom aj natrvalo.

Drobné mestské architektúry, často nazývané aj "malá architektúra" alebo "mestský mobiliár", sú menšie stavby a objekty, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v mestskej infraštruktúre a estetike. Tieto prvky sú navrhnuté tak, aby dopĺňali mestské prostredie a zároveň slúžili rôznym funkciám.

Medzi najbežnejšie typy drobnej mestskej architektúry patria lavičky, odpadkové koše, dizajnovo prispôsobené štýlu mestského prostredia, pouličné lampy a iné osvetľovacie prvky, náučné tabule a mapy, fontány a vodné prvky, stojany na bicykle, rôzne zábradlia a bariéry, ale i prístrešky a zastávky mestskej hromadnej dopravy.

Mestká zeleň a kvetináče zlepšujú estetiku mestského prostredia. Sochy a umelecké inštalácie pridávajú kultúrnu a estetickú hodnotu mestskému prostrediu, často reflektujú históriu, kultúru alebo identitu mesta.

Drobné mestské architektúry sú dôležitou súčasťou urbanistického dizajnu, pretože nielenže plnia praktické funkcie, ale aj ovplyvňujú estetiku a kvalitu života v mestských oblastiach. Sú navrhnuté tak, aby boli funkčné, odolné voči poveternostným vplyvom a v súlade s celkovým dizajnom verejného priestoru.

O estetickej hodnote a vhodnosti drobnej mestskej architektúry rozhoduje viacero subjektov, medzi ktoré patrí aj pamiatkový úrad mesta, ale aj ďalšie orgány a inštitúcie.

Pamiatkový úrad mesta, resp. krajský pamiatkový úrad dohliada na ochranu a zachovanie kultúrnych pamiatok a historických častí miest. Ak sa drobná architektúra nachádza v pamiatkovo chránenom území (napríklad v historickom centre mesta), jej dizajn, umiestnenie a materiály musia byť schválené pamiatkovým úradom, aby bola zabezpečená harmónia s historickým prostredím. Úrad sa stará o to, aby nové prvky nezasahovali do autenticity a historickej hodnoty priestoru.

Hlavný architekt mesta má na starosti urbanistický rozvoj a dizajn verejného priestoru. Tento odborník alebo jeho tím posudzujú projekty z hľadiska celkovej urbanistickej koncepcie a estetiky mesta. V niektorých prípadoch môžu mestá zapojiť do rozhodovacieho procesu aj verejnosť. Občania tak môžu vyjadriť svoje názory na to, aké prvky drobnej architektúry by si želali vo svojom okolí.

O estetickej hodnote a vhodnosti drobnej mestskej architektúry teda rozhodujú rôzne inštitúcie a odborníci, pričom pamiatkový úrad hrá dôležitú úlohu najmä v historicky a kultúrne cenných oblastiach. Je to komplexný proces, ktorý zohľadňuje odborné posudky, regulačné normy, ale aj potreby a názory verejnosti.

Ak je väčšia časť verejnosti proti konkrétnemu projektu drobnej mestskej architektúry, existuje viacero spôsobov, ako môže tento nesúhlas vyjadriť a pokúsiť sa ovplyvniť rozhodovací proces. Konečný úspech závisí od mnohých faktorov, vrátane intenzity verejného tlaku, prístupu mestských orgánov k participácii verejnosti a právnych možností.

Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
V Kežmarku pribudnú na stenách budov maľby známeho streetart umelca a tetovača
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť