Streda 18. 09. 2024 23:20:42 | Meniny má Eugénia

V Kežmarku pribudnú na stenách budov maľby známeho streetart umelca a tetovača

KEŽMAROK/ Rodák z Kežmarku Alex Adam je známy ako tetovač a streetart umelec. Jeho doteraz najväčším dielom v rodnom meste je maľba na kasárenskom múre, ktorý sa nachádza na Michalskej ceste v Kežmarku. Streetart v Kežmarku prispieva k rozvoju kultúrneho života mesta a pomáha pri oživovaní mestského prostredia. Zdroj: Mesto Kežmarok, oficiálna stránka.

Lenka Ménová|18. august 2024|09:16:52

Zdroj: Facebeook/Mesto Kežmarok – oficiálna stránka

Súvisiaci článok
Nová kniha "Dejiny Stropkova" mapuje osudy mesta od staroveku až po súčasnosť
Čítajte viac >

Kežmarok má zaujímavú scénu streetartu, hoci nie je až taká známa ako vo väčších mestách. V posledných rokoch sa tam začali objavovať rôzne umelecké diela, ktoré skrášľujú verejné priestory a pridávajú na atmosfére mesta. Veľkoplošné maľby na fasádach budov v meste často odrážajú miestnu kultúru, históriu alebo prírodu, čo dodáva mestu jedinečný charakter.

Alex Adam je slovenský streetartový umelec známy svojimi muralmi a ďalšími umeleckými dielami v rámci verejných priestorov. Jeho práca je rozpoznateľná vďaka výraznému štýlu, ktorý často kombinuje abstraktné tvary s realistickými prvkami, a tiež vďaka jeho schopnosti začleniť prvky miestnej kultúry a histórie do svojich diel.

Ako rodák z Kežmarku tam navštevoval základnú školu. Na strednú školu išiel do Ružomberka, kvôli jeho záľube vo futbale. Už počas strednej školy si privyrábal menšími maľbami na zákazku, a to konkrétne v menších kaviarňach či detských izbách.

„Už na základnej škole som kreslil viac ako iné deti a na druhom stupni základnej školy ma veľmi zaujal streetart a grafity kultúra a čím viac som sa o to zaujímal, tým viac ma to pohlcovalo, a tým viac som chcel tvoriť a byť súčasťou tohto sveta,“ opisuje začiatky svojej tvorby Alex Adam.

Grafity ho priviedli k cestovaniu

Ešte ako stredoškolák kvôli grafitom veľa cestoval, prevažne po Slovensku a maľoval v rôznych mestách. V španielskej Barcelone sa natáčal film o subkultúre a on sa stal vtedy tiež jeho súčasťou.

„Po strednej škole som chcel cestovať a spoznávať umelcov aj z iných krajín a podarilo sa mi v rôznych smeroch umenia navštíviť Rakúsko, Českú republiku, Poľsko, Slovinsko, Maďarsko, Chorvátsko, Taliansko, Srbsko, Rumunsko, Čiernu Horu, Francúzsko, Nemecko, Spojené Arabské Emiráty a Španielsko,“ spomína na stredoškolské časy Alex Adam.

Umenie vo verejnom priestore musí prechádzať schvaľovacím konaním

Čo sa týka väčších projektov, tie sú podľa Alexa Adama dosť náročné na čas a energiu, keďže sú s tým spojené mnohé administratívne úkony.

„Nie vždy sa to podarilo dotiahnuť do danej realizácie. No napríklad v Kežmarku sa podarilo zrealizovať a namaľovať veľkú plochu kasárenského múru. Taktiež v Humennom sa mi podarilo namaľovať nástennú maľbu v 30-metrovej výške 13-poschodového paneláku, v Košiciach som bol tiež súčasťou nástennej maľby a taktiež v Novom Meste nad Váhom či v Prievidzi.

Verím, že podobné projekty sa podaria aj v Kežmarku, v ktorom už roky nežijem, no veľmi rád sa vraciam domov aj napriek tomu, že som videl krásne veľkomestá v zahraničí,“ hodnotí Adam, pre ktorého je Kežmarok čarovné mesto v krásnom prostredí s veľkým potenciálom tohto umeleckého smeru.

Ešte v júli 2018 postupne pribudli na kasárenský múr sprejové obrazy – grafity, ktoré sú venované rôznym tematickým okruhom, súvisiacim s históriou i súčasnosťou Kežmarku. V Kežmarku je v pláne viac projektov na nástenné veľkoplošné maľby. Alex Adam pripúšťa v budúcnosti aj možnosť vlastnej výstavy.

Kasárenský múr. Zdroj: Facebeook/Mesto Kežmarok – oficiálna stránka, archív

Súvisiaci článok
V Poprade nahradia sklá na zastávkach MHD panelmi
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť