Nedeľa 15. 09. 2024 00:50:41 | Meniny má Jolana

Obce na Orave môžu získať peniaze na kanalizáciu, oznámil Taraba

ORAVA/ Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) vo štvrtok ohlásil spustenie výzvy na odkanalizovanie oravských okresov Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín. Jedna obec môže získať dotáciu tri milióny eur, združenie obcí šesť miliónov. Prefinancovať bude možné aj vypracovanie projektovej dokumentácie do výšky desiatich percent oprávnených nákladov.

TASR|6. september 2024|11:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba - Život.NS

Súvisiaci článok
Oravskú priehradu budú po 70-tich rokoch fungovania rekonštruovať
Čítajte viac >

TASR o tom informovali z odboru komunikácie envirorezortu.

"Týmto začíname splácať dlh voči občanom žijúcim na celej Orave, ktorí v 21. storočí stále nemajú zabezpečené odvádzanie odpadových vôd prostredníctvom kanalizácie," poznamenal šéf envirorezortu.

Žiadosti o dotácie na vybudovanie vodárenskej infraštruktúry môžu od pondelka (9. 9.) podávať obce alebo záujmové združenia obcí. Podporia projekty budovania, rozšírenia alebo rekonštrukcie vodovodnej či kanalizačnej siete, čistiarne odpadových vôd, vodárenského zdroja aj realizáciu vodovodu a kanalizácie v jednej ryhe. Získať dotáciu bude podľa ministerstva životného prostredia jednoduchšie a bez zbytočných administratívnych úkonov. Generálny riaditeľ Environmentálneho fondu Marek Giba uviedol, že v niektorých prípadoch budú k žiadosti stačiť dve prílohy - stavebné povolenie a projektová dokumentácia.

Častým dôvodom, pre ktorý boli v minulosti žiadosti vyradené z procesu hodnotenia, bola povinnosť predkladať zmluvy o budúcej zmluve o prevádzke, respektíve prevádzkovaní vodárenskej infraštruktúry už pri podaní žiadosti. Týkalo sa to časti, na ktorú žiadateľ žiadal dotáciu v príslušnom roku. "Po novom budú žiadatelia túto prílohu predkladať až ku dňu uzatvorenia zmluvy s Environmentálnym fondom, čo zabezpečí dostatok času prijímateľovi dotácie na uzatvorenie zmluvy," vysvetlil Giba.

Všetky podrobnosti sú zverejnené na webovej stránke Environmentálneho fondu.


Súvisiaci článok
Taraba usmernil samosprávy, ako majú strieľať problémové medvede
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť