Sobota 28. 09. 2024 12:55:27 | Meniny má Václav

Kubranská kyselka nevyhovuje hygienickým normám. Odborníci ju piť neodporúčajú

TRENČÍN/ Kyselky sú minerálne vody, pri ktorých konzumácii nesiete vlastné riziko. Verejne dostupné pramene nie sú pod takými pravidelnými kontrolami ako voda v domácnostiach, čo zvyšuje riziko konzumácie potenciálne zdraviu škodlivej vody. Najnovšími testami neprešla kyselka v Kubrici, v ktorej našla trenčianska hygiena zvýšené hodnoty až štyroch baktérií.

Natália Štepanovičová|22. september 2024|16:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com

Súvisiaci článok
Novomešťania majú dôvod na radosť! Žltačka v meste ich už netrápi
Čítajte viac >

"Odborní pracovníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne (RÚVZ TN) zistili v odobratej vzorke zvýšené hodnoty Escherichia coli, abiosestón, enterokokov a koliformných baktérií. Obyvateľov upozorňujú, že kvalita vody v kyselkách nie je pravidelne sledovaná ako pitná voda určená na hromadné zásobovanie," pripomína hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

Zároveň nie sú zdokumentované ich účinky na ľudský organizmus. Zistené hodnoty sú len informáciou o kvalite kyseliek v danom čase odberu.

Preto RÚVZ TN odporúča, aby obyvatelia kyselky s vyhovujúcou kvalitou využívali len ako doplnkový zdroj pitnej vody a nie ako trvalý zdroj pitnej vody. Navyše pripomínajú, že konzumácia vody z prírodných kyseliek je vždy na vlastné riziko.


Súvisiaci článok
V Trenčíne po troch týždňoch otvoria krytú plaváreň
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť