Sobota 28. 09. 2024 21:55:22 | Meniny má Václav

Mestské informačné centrum v Prešove sa zmenilo na Turistické informačné centrum pre celý Šarišský región

PREŠOV/ Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš otvorila v uplynulých dňoch na Hlavnej ulici v Prešove zmodernizované Turistické informačné centrum Región Šariš. Aktuálne slúži nielen Prešovčanom, ale aj návštevníkom z celého regiónu. Zdroj: presov.sk.

Lenka Ménová|27. september 2024|12:00:06

Zdroj: Facebook/Turistické informačné centrum Región Šariš v Prešove

Súvisiaci článok
Priatelia dobrého vína si mali možnosť vychutnať festival "Prešovské vínochute"
Čítajte viac >

Slávnostné otvorenie Turistického informačného centra v Prešove

Turistické informačné centrum patrí pod správu Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Šariš. Vzniklo na mieste pôvodného Mestského informačného centra na Hlavnej 67 v Prešove. Tzv. MIC-ko sa tak zmenilo na TIC-ko a je otvorené každý pracovný deň počas letnej sezóny od 9:00 do 18:00 hod. a v sobotu od 9:00 do 14:00 hod. V zimnej sezóne budú otváracie hodiny upravené.

Na jeho slávnostnom otvorení sa zúčastnil aj primátor mesta Prešov František Oľha, ktorý symbolicky prestrihol pásku za účasti riaditeľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Šariš Petra Halaja a ďalších významných osobností regiónu.

„Opodstatnenosť tohto informačného centra sa ukázala už počas jeho skúšobnej prevádzky v prvej letnej sezóne, keď mesto Prešov hostilo Festival katalánskej kultúry. Mesto Prešov sa takmer stopercentne podieľa na prefinancovaní tohto centra, navyše v rámci regiónu prispievame najvyššou sumou na prevádzku celej OOCR. Veľmi sa teším z toho, že podľa dostupných dát by sme sa tento rok mali opäť dostať na úroveň rokov pred pandémiou a návštevnosť mesta Prešov by mala byť opäť niekde na úrovni 90 000 prenocovaní, čo prinesie viac finančných prostriedkov do rozpočtu OOCR. Ďakujem zároveň aj našim partnerom a samosprávam, ktorí sú súčasťou OOCR. Verím, že tento priestor využijú na propagáciu podujatí v regióne," uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Pôvodné priestory Mestského informačného centra (MIC) prešli ešte začiatkom roka 2024 kompletnou rekonštrukciou podľa návrhu hlavného architekta mesta Prešov Patrika Pandu. Rekonštrukcia zahŕňala drobné stavebné úpravy, vymaľovanie stien, revízie svetiel a elektriny a celkové zmodernizovanie priestorov. Pribudol nový nábytok, zariadenie, technika a rozšíril sa sortiment ponúkaných darčekových predmetov a služieb.

V rámci novej rozšírenej ponuky tu návštevníci nájdu aj informácie o službách, podujatiach, turistických atrakciách, či ubytovaní v celom šarišskom regióne. Turistické informačné centrum má dve zamestnankyne, ktoré návštevníkov usmernia a poradia im, ako sa zorientovať v krajskom meste a v regióne.

Zrekonštruované Turistické informačné centrum Región Šariš v Prešove bude slúžiť nielen domácim obyvateľom, ale aj ako kľúčový bod pre turistov, ktorí navštívia tento región a budú im poskytnuté potrebné informácie, tipy na výlety a propagačné materiály o miestnych atrakciách.

V TIC sú k dispozícii aj mapy, brožúry a ďalšie informačné materiály, ktoré pomôžu turistom zorientovať sa v Prešove a v celom Regióne Šariš. Je možné si tam zakúpiť aj rôzne darčekové a reklamné predmety, pohľadnice, publikácie o meste Prešov, regióne a Slovensku, suveníry či vstupenky na obľúbené podujatie Objavovanie Prešova.

Hlavným cieľom TIC je teda podporiť cestovný ruch v meste Prešov a širšom regióne a zároveň zvýšiť povedomie o kultúrnom dedičstve, prírodných krásach a aktivitách, ktoré mesto a samotný Región Šariš ponúka.

„Naším cieľom je poskytovať kvalitné informácie a služby pre návštevníkov tak, aby spoznali všetky krásy regiónu a radi sa sem vracali. Rekonštrukciu realizovala OOCR Región Šariš a jej zamestnanci, v spolupráci s mestom Prešov, Mestským podnikom služieb Prešov, s.r.o., Prešov Real, s.r.o., ktorých doplnili lokálni remeselníci. Náklady boli minimalizované už pri samotnom architektonickom návrhu, s maximálnym využitím pôvodného zariadenia," uviedol výkonný riaditeľ OOCR Región Šariš Peter Halaj.

Od polovice júna 2024 približne do polovice septembra 2024 navštívilo Turistické informačné centrum Región Šariš viac ako 3000 ľudí, miestni Prešovčania, no aj turisti z rôznych kútov Slovenska. Zahraničných návštevníkov bolo z tohto počtu takmer 900, najmä Poliakov, Čechov a Maďarov, ale do Prešova zavítali aj návštevníci z Kolumbie, Austrálie či Kanady.

Najsilnejším mesiacom počas hlavnej turistickej sezóny bol august, keď TIC navštívilo približne 1500 návštevníkov, a to najmä vďaka Festivalu katalánskej kultúry Aplec International, ktorý do centra Prešova pritiahol množstvo ľudí.

TIC spolupracuje aj s ostatnými regionálnymi turistickými informačnými centrami a podporuje lokálnych producentov a výrobcov predajom drobného tovaru a merchandisingu v rámci značky Vyrobené na Šariši.

Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Nenechajte si ujsť jedinečný Festival katalánskej kultúry v Prešove
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť