Streda 16. 10. 2024 07:57:13 | Meniny má Vladimíra

V sobotu bude Deň otvorených dverí pri príležitosti 65. výročia vzniku Parku kultúry a oddychu v Prešove

PREŠOV/ V sobotu 12. októbra bude v historickej budove Čierneho orla v Prešove Deň otvorených dverí. Toto podujatie, ktoré bude prebiehať v čase od 10:00 do 16:00 hod., ponúkne návštevníkom jedinečnú možnosť nahliadnuť do histórie a zákutí jednej z najvýznamnejších budov prešovskej kultúrnej scény. Zdroj: PKO Prešov.

Lenka Ménová|12. október 2024|09:00:06

Ilustračné foto, interiér PKO v Prešove. Zdroj: Facebook/PKO Prešov

Súvisiaci článok
Nevšedné filmové zážitky prináša do Prešova 15. ročník filmového festivalu POCITY
Čítajte viac >

Mesto Prešov oslavuje významné jubileum. Park kultúry a oddychu (PKO), jedno z hlavných kultúrnych centier v regióne, si v októbri pripomína 65. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti sa bude v sobotu 12. októbra konať výnimočné podujatie – Deň otvorených dverí v historickej budove Čierneho orla.

Bohatá história Čierneho orla

Čierny orol, historická budova, v ktorej sídli PKO, je nielen architektonickým skvostom, ale aj symbolom bohatého kultúrneho dedičstva mesta Prešov. Budova, pôvodne známa ako Reduta, bola postavená koncom 19. storočia na mieste hostinca a od začiatku slúžila kultúrnym a spoločenským potrebám. V jej priestoroch sa konali koncerty, plesy a rôzne podujatia organizované miestnymi vzdelávacími a kultúrnymi spolkami, ako bola Matica slovenská či Kasíno. Pre mnohých bola budova synonymom vzdelávania, umenia a spoločenského života.

Počas svojej dlhej existencie sa Čierny orol stal centrom umeleckého a kultúrneho diania nielen v Prešove, ale aj v širšom regióne. Na pódiu tejto ikonickej budovy vystupovali legendy slovenskej i českej hudobnej scény, ako sú Hana Hegerová, Peter Nagy, Robo Grigorov či kapela Elán. Vďaka týmto koncertom sa Čierny orol zapísal do pamäti mnohých ako miesto nezabudnuteľných umeleckých zážitkov.

Program Dňa otvorených dverí

„Deň otvorených dverí pri príležitosti 65. výročia PKO bude plný atraktívnych aktivít pre návštevníkov všetkých vekových kategórií. Na návštevníkov čakajú tri komentované prehliadky budovy s názvom „Staň sa na chvíľu riaditeľom PKO“, ktoré sa uskutočnia o 10:30, 12:30 a 14:30,“ uvádza PKO na svojich stránkach.

Prehliadky povedie známa sprievodkyňa Andrea Sivaničová, ktorá návštevníkom priblíži fascinujúce príbehy o histórii, architektúre a mnohých významných udalostiach, ktoré sa tu odohrali. Počas prehliadok si návštevníci budú môcť symbolicky vyskúšať úlohy technikov, manažérov kultúry či dokonca samotného riaditeľa PKO.

Deň však nebude venovaný len spomienkam na minulosť. PKO pripravilo bohatý sprievodný program pre rodiny, deti, dospelých i seniorov. Najmladší návštevníci sa môžu tešiť na tvorivé dielne, kde si budú môcť vyrobiť vlastné umelecké diela. Pre dospelých bude pripravená joga, kde si budú môcť oddýchnuť a zrelaxovať sa.

Vystúpi tiež Prešovský mažoretkový súbor Diridonky a detský folklórny súbor Šarišanček, ktorí predvedú svoje tanečné, spevácke umenie i krásne kroje. Pre milovníkov výtvarného umenia bude pripravený workshop pre dospelých, kde si môžu vyskúšať rôzne výtvarné techniky.

Jednou z noviniek podujatia bude aj stena odkazov, na ktorej budú môcť návštevníci zanechať svoje dojmy, spomienky a priania k tomuto výročiu:

„Milí naši priatelia, dávame do pozornosti výzvu - ak máte nejaké staré fotografie - najlepšie z minulého storočia - môžete nám ich priniesť a nainštalovať na kocku odkazov, ktorá bude umiestnená v interiéri historickej sály,“ vyzývajú návštevníkov organizátori podujatia.

Miesto pre kultúru a oddych

Park kultúry a oddychu v Prešove zohráva od svojho založenia v roku 1959 významnú úlohu v kultúrnom živote mesta. Je to miesto, kde sa stretávajú generácie umelcov, hudobníkov a divákov, aby spolu zdieľali lásku k umeniu, hudbe a kultúre. Čierny orol bol a stále je srdcom prešovskej kultúry, kde sa tradície spájajú s modernými formami umenia a zábavy.

Vstup na toto jedinečné podujatie je zadarmo, čo je ďalším dôvodom, prečo by si ho nemal nechať ujsť žiadny milovník kultúry či histórie.

Príďte i vy osláviť 65. výročie PKO a objaviť jeho bohatú históriu i súčasnosť.


Súvisiaci článok
Mestské informačné centrum v Prešove sa zmenilo na Turistické informačné centrum pre celý Šarišský región
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť