Piatok 18. 10. 2024 03:53:09 | Meniny má Lukáš

V Trenčíne začali s plánovaním skateparku

TRENČÍN/ V októbri sa na trenčianskej radnici stretli zástupcovia mesta, ako aj nadšenci športu, aby diskutovali o jeho vhodnom umiestnení. Športovisko by sa malo nachádzať na zelenej ploche pred krytou plavárňou, blízko futbalového štadióna. Priestor má potenciál stať sa vyhľadávaným miestom, kde by sa mládež stretávala, športovala a spoločne trávila čas.

Natália Štepanovičová|12. október 2024|13:17:00

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
Na Turej Lúke začali s výstavbou športového areálu, športovci by ho mohli využívať už budúci rok
Čítajte viac >

Skatepark by mal byť dostupný nielen skateboardistom, ale aj ďalším komunitám priaznivcov kolieskových športov, teda tých, ktorí športujú na korčuliach, kolobežkách alebo BMX. Areál začali plánovať s tými, ktorí ho budú najviac využívať, a preto ich zapojili do procesu hneď od začiatku.

„Počas úvodného augustového stretnutia sme sa rozprávali o technických parametroch, vrátane prvkov a materiálov a tiež o komunitnom fungovaní,“ povedala Kristína Milová z Inštitútu participácie Trenčín, ktorý funguje v rámci kancelárie primátora.

Spoločným cieľom je nájsť odpovede na dôležité otázky, napr. ako sa starať o povrchy v skateparku počas zimy či v lete? Čo s odpadom? Bude si kde posedieť? Bude tam aj hľadisko?

„Je dôležité, aby bol park dostatočne veľký, aby si v ňom každý našiel svoje miesto. Tak isto zdroj vody a zázemie, kde sa da prezliecť,” zdôraznila podstatné veci, ktoré v rámci neho nesmú chýbať skejterka Viktória Štullerová.

Priestor na organizáciu súťaží chýba, nadšenci dúfajú, že čoskoro pribudne

Freestylový športovec Milan Hanuliak by mal rád v meste reprezentatívny skatepark, kde by sa mohli organizovať súťaže ako Slovenský skateboardový pohár, Peškalife Cup alebo podobné akcie.

„Chýba nám miesto, kde by sme mohli jazdiť, plnohodnotne trénovať a posúvať sa ďalej, pretože momentálne musíme jazdiť za takými skateparkami stovky kilometrov," vyjadril prianie Hanuliak. Na ďalšom stretnutí diskutovali aj o obľúbených skateparkoch v zahraničí, konkrétne v Prahe a na Novom Zélande.

Pripravili dotazník, aby lepšie pochopili potreby športovcov

„Preberali sme spolu, aké sú ich hlavné výhody, ale aj čomu sa do budúcna vyvarovať. Spoločne sme pripravili dotazník pre všetkých, ktorých sa to týka. Odpovede nám pomôžu pri vytváraní nového skateparku,“ uviedla Milová s tým, že dotazník distribuovali v rámci danej komunity.

„Aktuálne máme viac ako 100 odpovedí. Hlavnou informáciou z dotazníka je, že drvivá väčšina skejterov musí dochádzať do skateparkov mimo mesta,“ doplnila na záver Milová z Inštitútu participácie Trenčín.

Ďalším krokom v plánovaní nového športoviska, bude vypracovanie projektovej dokumentácie a následná spoločná participatívna konzultácia.


Súvisiaci článok
V Handlovej sprístupnili inkluzívne ihrisko
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť