Pondelok 21. 10. 2024 14:23:52 | Meniny má Uršuľa

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Zaujíma vás mechanika či elektro-magnetizmus? Navštívte Zážitkové centrum vedy Aurelium

BRATISLAVA/ Naše hlavné mesto ponúka turistom i domácim veľa možností zábavy, ak však máte doma nadšeného vedátora, máme pre vás jeden špeciálny tip na výlet. Navštívte s nami Zážitkové centrum vedy Aurelium.

Alžbeta Mareková|20. október 2024|12:00:06

Zdroj: Facebook/ Zážitkové centrum vedy Aurelium

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Slovenské opálové bane, svetový poklad našej krajiny
Čítajte viac >

Iste sa zhodneme na tom, že zážitky sú najlepším učiteľom. Táto myšlienka je základným kameňom zážitkového centra, ktoré svojim návštevníkom sprostredkuje jedinečné okamihy a zároveň ich niečo nové naučí.

Zážitkové centrum vedy Aurelium svoje brány otvára každému, ale najlepšie si čas v ňom užijú deti, ktoré už dovŕšili dvanásť rokov. Je to preto, že exponáty a manipulácia s nimi si vyžadujú aspoň elementárnu znalosť fyzikálnych zákonov. Neobávajte sa však komplikovaných poučiek, zabaví sa tu laická i odborná verejnosť.

1 Facebook Zážitkové centrum vedy Aurelium.jpg Zdroj: Facebook/ Zážitkové centrum vedy Aurelium

Účel centra je jasný, snaží sa popularizovať vedu a zábavnou formou mládež motivovať k potencionálnej vedeckej kariére. Má však čo ponúknuť aj starším návštevníkom. Jednoducho vám vysvetlí tie najzaujímavejšie javy a donúti vás dať fyzike ešte jednu šancu.

Nečakajte žiadnu nudnú teóriu, práve naopak! Budete môcť experimentovať a zažijete aj priamu interakciu s jednotlivými exponátmi. Nájdete ich tu približne sto a to dokonca z rôznych oblastí vedy a techniky. Celý priestor je rozdelený do základných šiestich častí, pričom každá sa zameriava na niečo iné.

2 Facebook Zážitkové centrum vedy Aurelium.jpg Zdroj: Facebook/ Zážitkové centrum vedy Aurelium

„Nájdete tu exponáty so zameraním na fyziku, matematiku, chémiu, elektrotechniku, magnetizmus, termodynamiku, strojárstvo, robotiku, optiku, ale aj sekciu venovanú prírode a ľudským zmyslom. Môžete sa zoznámiť so zaujímavými javmi a princípmi, ako je napríklad fungovanie motorov – zariadení, ktoré menia rôzne druhy energie na inú energie, napr. tepelnú na mechanickú, veternú na elektrickú,“ informuje centrum vedy na svojej webovej stránke.

3 Facebook Zážitkové centrum vedy Aurelium.jpg Zdroj: Facebook/ Zážitkové centrum vedy Aurelium

V centre vedy uvidíte levitujúce ufo, navštívite Teslov svet a očaria vás hologramy. V oddelení matematiky vás potrápia hlavolamy, preskúmate chaotické kyvadlo a raz a navždy pochopíte Pytagorovu vetu. Dozviete sa niečo o solárnej energii či veterných elektrárňach, odhalíte tajomstvá kvapalín i tajomné terárium.

4 Facebook Zážitkové centrum vedy Aurelium.jpg Zdroj: Facebook/ Zážitkové centrum vedy Aurelium

Pri návšteve Bratislavy by ste Zážitkové centrum vedy Aurelium určite nemali vynechať. Ak sa dávny školák vo vás už vzdal nádeje na to, že učenie môže byť zábavné, toto miesto vás vyvedie z omylu.

Pri predstavovaní Zážitkového centra vedy sme využili informácie z týchto zdrojov: www.aurelium.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Malkia Park, raj zvierat a dobrodružstiev
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť