Utorok 22. 10. 2024 19:45:35 | Meniny má Sergej

A je to tu! Na Slovensku potvrdili už šesť prípadov západonílskej horúčky

SLOVENSKO/ Na Slovensku zatiaľ tento rok potvrdili šesť prípadov ochorenia na západonílsku horúčku. V štyroch prípadoch bol prenos potvrdený na území SR a v dvoch prípadoch bol potvrdený import zo zahraničia.

TASR|22. október 2024|15:31:10

Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
Sršňov ázijských bude na Slovensku pribúdať, tvrdí Tarabove ministerstvo
Čítajte viac >

Pre TASR to uviedli z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Vlani nebol na Slovensku zaznamenaný ani jeden prípad tohto ochorenia.

"K zvýšenému počtu hlásených prípadov mohla prispieť širšia osveta o tomto ochorení medzi odbornou a laickou verejnosťou, ako aj cielenejšia laboratórna diagnostika," poznamenal úrad.

Prvý prípad západonílskej horúčky na Slovensku potvrdili v roku 2019, ďalší v roku 2022. "V SR sme doteraz v laboratóriách ÚVZ SR laboratórne potvrdili osem prípadov ochorenia na západonílsku horúčku. V piatich prípadoch bol potvrdený prenos na území SR, v ďalšom bol prenos na území SR vyhodnotený ako pravdepodobný a v dvoch prípadoch bol potvrdený import zo zahraničia," ozrejmil úrad.

Západonílska horúčka je akútne, chrípke podobné horúčkovité ochorenie. Prenášačom vírusu, ktorý ochorenie spôsobuje, je najčastejšie domový komár z rodu Culex. Inkubačný čas je zvyčajne dva až 15 dní. Približne 80 percent infekcií u človeka prebieha asymptomaticky. Ak sa príznaky objavia, prejavujú sa ako mierne chrípkové ochorenie. Závažné formy ochorenia ako zápal mozgu a mozgových blán sa vyskytujú predovšetkým u starších osôb, imunokompromitovaných alebo u osôb s pridruženými ochoreniami. U menej ako jedného percenta infikovaných osôb sa môžu rozvinúť poškodenia nervového systému.


Súvisiaci článok
Pľúcny červ sa šíri medzi psami na juhu Slovenska. Pozor, nakaziť sa môže aj človek!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť