Piatok 25. 10. 2024 00:54:37 | Meniny má Aurel

Trenčiansky kraj bude diskutovať so samosprávami o prevzatí nemocníc

TRENČÍN/ Do polovice októbra prejavili záujem o vstup do rokovaní o prevzatí krajských nemocníc mesto Považská Bystrica v prípade Nemocnice s poliklinikou (NsP) Považská Bystrica, v prípade NsP Myjava prejavili záujem mesto Myjava a Združenie miest a obcí myjavského regiónu. Ani jedna z oslovených samospráv v spádovej oblasti bojnickej nemocnice neprejavila o ňu záujem.

Natália Štepanovičová|24. október 2024|12:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
Myjava plánuje diskutovať s trenčianskou župou o prevzatí nemocnice
Čítajte viac >

Rokovania s mestami aj súkromníkmi

V najbližších dňoch sú naplánované rokovania so samosprávami, ktoré o nemocnice prejavili záujem. Zároveň stále prebiehajú aj predbežné trhové konzultácie so spoločnosťou Agel, ktorá na základe verejnej výzvy prejavila predbežný záujem o prevádzkovanie krajských nemocníc.

"Cieľom konzultácií je výlučne spoznať stanovisko relevantných subjektov na trhu poskytovania zdravotnej starostlivosti k možnostiam zabezpečenia zdravotnej starostlivosti do budúcnosti. Z týchto poznatkov bude župa čerpať pri určení ďalšieho postupu, ktorý predstaví poslancom krajského zastupiteľstva," informovala hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Lenka Kukučková.

Župan je proti predaju nemocníc podnikateľom, pripomína hovorkyňa

V prípade spoločností, ktoré predbežne prejavili, prípadne prejavia záujem o župné nemocnice, sa bude župa rozprávať iba o prenájme. Zároveň povedala, že predseda Jaroslav Baška opakovane verejne vyhlásil, že je proti odpredaju župných nemocníc do súkromných rúk. Toto jeho stanovisko je stále platné.

Na májovom zasadnutí krajskí poslanci vyzvali predsedu TSK, aby našiel vhodný model fungovania nemocníc, ktorý by zabezpečil ich udržateľnosť, dostupnosť v potrebnom rozsahu a zároveň ich ekonomickú efektívnosť.

Zisková je nemocnica na Myjave, považskobystrická sa zadlžuje a bojnickú nechcú

"Z troch krajských nemocníc dosahuje zisk iba NsP Myjava. NsP Považská Bystrica sa aj po oddlžení vo výške 44 miliónov eur od roku 2018 naďalej zadlžuje," priblížila kondíciu nemocničných stredísk Kukučková. Dlh do konca minulého roka presiahol 13 miliónov eur a hospodársky výsledok za rok 2023 predstavuje stratu takmer dvoch miliónov eur.

NsP Prievidza mala napriek takmer 50-miliónovému oddlženiu ku koncu minulého roka záväzky vo výške viac ako 22 a pol milióna eur. Minulý rok skončila nemocnica v strate vo výške viac ako 6 milióna eur.


Súvisiaci článok
Časť bojnickej nemocnice prejde rekonštrukciou za takmer 760-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť