Štvrtok 05. 09. 2024 08:34:49 | Meniny má Regina

NA PITVORE: Droba spomína na ženu, ktorá zomrela rukou tyrana. Chce urobiť všetko, aby obete štát chránil. Istanbulský dohovor je ale pre konzervatívcov červeným súknom

BRATISLAVA. DOJČ/ Bratislavský župan Juraj Droba spomína na Martinu, ktorá zahynula v Dojči rukou bývalého manžela. Bola to úžasná a silná žena, ktorá sa bála podpísať trestné oznámenie proti tyranovi. Chce využiť všetky možnosti, aby štát obete tyranov chránil. Prečo sme stále neratifikovali Istanbulský dohovor, ktorý chráni ženy? Ide vraj o rodovú rovnosť a gender ideológiu.

Michal Filek|5. október 2023|10:35:33

Zdroj: Facebook / Ďuro Droba, ilustračné foto: pixabay.com

Súvisiaci článok
NA PITVORE: Fico sa pokúsi zostaviť vládu, Pellegrini sa hotuje spáchať rituálnu samovraždu a Sulík chce schudnúť. Kto z nich bude nakoniec úspešný?
Čítajte viac >

Martina, a jej sestra, boli pri vzniku strany Sloboda a Solidarita.

„Keď sme v roku 2009 založili stranu SaS a začali kampaňovať v regiónoch, v malej obci na Záhorí Dojč za nami prišla mladá žena. Bola jednou z prvých vôbec, povedala, že nám strašne fandí a odvtedy sme sa s ňou spoločne s Danielom Krajcerom spriatelili a často stretávali. Spoznal som jej sestry, brata, švagra a celú širšiu rodinu. Jej staršia sestra Tonka, právnička, je jednou z prvých členiek SaS. Do Dojča som kvôli tejto milej rodine chodil často a rád,“ píše Juraj Droba.

Žena mala smolu. Kvôli strachu sa nedokázala odpútať od tyrana.

„Maťa roky žila s tyranom a nedokázala sa, hlavne kvôli strachu z konsekvencií, od neho odpútať. Všetky rady smerovali k tomu, aby šla na políciu a na sociálku. Keď tam však jej sestra Elenka išla miesto nej, ponúkli jej jediné – podať trestné oznámenie. To zo strachu pred ďalším domácim terorom nepodpísala,“ opisuje situáciu Droba.

Pred niekoľkými dňami ju, bohužiaľ, našiel jej 18-ročný syn, zavraždenú. Urobil to práve jej bývalý manžel. A potom si vzal život aj on sám.

„Mieša sa vo mne obrovský smútok a hnev. Nie je to jediný prípad, kedy konanie monštra v ľudskej koži dospelo až k vražde.“

Juraj Droba sa rozhodol využiť skutočnosť, že je verejne známy a upozorniť na tento prípad a problém v širšom kontexte. Je vraj odhodlaný využiť všetky možnosti, ktoré v parlamente, ako zvolený poslanec má, aby štát bral vážne všetky, aj tie najjemnejšie signály a náznaky násilia voči ženám.

„S Maťkou som sa naposledy videl týždeň pred voľbami na káve v Malackách. Spoločná fotka ostala v jej telefóne. Bola tým istým usmiatym slniečkom a doniesla pre môjho Kubka krásne oblečenie pod vianočný stromček. Písali sme si ešte v deň volieb, deň predtým, ako si odišla do neba. Maťka, odpočívaj v pokoji! Bola si úžasná a silná žena a budem si Ťa navždy pamätať s tvojím krásnym dobrosrdečným úsmevom!“ uzavrel Juraj Droba.

Ochranu žien má za úlohu tzv. dohovor rady Európy – Istanbulský dohovor. Ten Slovensko doteraz odmieta ratifikovať.

Základným cieľom Istanbulského dohovoru je „vytvorenie Európy bez násilia na ženách a domáceho násilia" s dôrazom na jasné prepojenia medzi dosiahnutím rodovej rovnosti a odstránením násilia páchaného na ženách. Jeho zámerom je tiež harmonizovať právne normy členských krajín RE a zabezpečiť tak ženám, dievčatám a ďalším skupinám ohrozených násilím užívanie rovnakej úrovne ochrany v celej Európe.

Konzervatívci na Slovensku sú proti. Prečo?

"Odmietavý postoj vyplýva z faktu, že popri ustanoveniach o ochrane pred násilím, ktoré existujúca slovenská legislatíva už obsahuje, sa Istanbulský dohovor pokúša do právneho poriadku SR zaviesť kontroverznú definíciu rodu a implementovať gender ideológiu, ohrozujúcu prirodzený vývin našich detí," uviedlo KDH vo vyhlásení.

Europarlament v tejto súvislosti pripomenul, že každá tretia žena v EÚ (asi 62 miliónov), zažila fyzické alebo sexuálne násilie a viac ako polovica žien (55 percent) v EÚ zažila sexuálne obťažovanie aspoň raz v živote.

Istanbulský dohovor nadobudol platnosť pre Európsku úniu ako organizáciu 1. októbra 2023. Šesť členských krajín EÚ, vrátane Slovenska, ČR, či Maďarska, ho zatiaľ v parlamente neratifikovalo. Podpísal ho však prezident Andrej Kiska.

Uvidíme, ako sa k nemu postavia novozvolení poslanci slovenského parlamentu.


Súvisiaci článok
NA PITVORE: Slovenskí dôchodcovia milujú divadlo, veď sa kvôli nemu takmer pobili. „Ste Ficovo stádo,“ odkazuje im Nikita Slovák
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť