Streda 18. 09. 2024 04:16:16 | Meniny má Eugénia

Prví dvaja piloti lietadiel F-16 sa po výcviku v USA vrátili na Slovensko

SLOVENSKO/ Koncom leta ukončili výcvik na stíhačkách F-16 Block 70 prví dvaja slovenskí piloti. Po návrate na Slovensko sa budú venovať príprave a vytváraniu podmienok pre prevádzku stíhačiek.

TASR|5. október 2023|11:58:18

Zdroj: Facebook/Ozbrojené sily SR

Súvisiaci článok
Ministerstvo obrany kúpi 5 000 útočných pušiek za 16 miliónov eur z fondu USA
Čítajte viac >

Na potreby Vzdušných síl Ozbrojených síl SR budú podľa aktuálnej dohody postupne dodávané od druhého kvartálu budúceho roka. TASR o tom informovali z komunikačného odboru Ministerstva obrany (MO) SR.

"Okrem kvalitných lietadiel a zbraňových systémov je na úspešné a efektívne vedenie vzdušných operácií nevyhnutný aj kvalitne pripravený personál. Zároveň verím, že nadobudnuté vedomosti a zručnosti piloti naplno aplikujú aj počas prípravy ďalšieho lietajúceho personálu, ako aj reorganizácii bojovej letky na letisku Sliač," uviedol šéf rezortu Martin Sklenár.

Výcvik prvého slovenského pilota F-16 sa začal v roku 2019. Na jeho konci dosiahol kvalifikáciu vedúceho pilota a základnú bojovú kvalifikáciu, pričom sa počíta aj s jeho vyslaním do kurzu inštruktorov v USA.

Druhý pilot, ktorý začal svoj výcvik v roku 2021, dosiahol letovú kvalifikáciu vedeného pilota a základnú bojovú kvalifikáciu. Až do dodania lietadiel F-16 na Slovensko si budú piloti udržiavať kvalifikáciu pravidelnými preskúšavacími letmi.

Ministerstvo v septembri potvrdilo, že prvé stíhacie lietadlo F-16 pre Slovensko je vyrobené a produkcia ďalších 13 pokračuje podľa plánu. Predtým, ako priletí budúci rok na Slovensko sa bude v Spojených štátoch amerických využívať na výcvik slovenských technikov na údržbu tohto typu lietadiel.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Stíhačky by mali Slovensko stáť 1,6 miliardy dolárov.


Súvisiaci článok
NA PITVORE: Droba spomína na ženu, ktorá zomrela rukou tyrana. Chce urobiť všetko, aby obete štát chránil. Istanbulský dohovor je ale pre konzervatívcov červeným súknom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť