Nedeľa 01. 09. 2024 18:19:26 | Meniny má Drahoslava

V detskej nemocnici obsadili všetky infekčné lôžka deti s hepatitídou. Rozšírená je na Luníku IX a v Moldave nad Bodvou

KOŠICE/ V Detskej fakultnej nemocnici je alarmujúca situácia s detskou hepatitídou typu A. Pacienti obsadili všetkých 25 lôžok na infekčnom oddelení a nemajú kam umiestniť deti s inými diagnózami. Len za včera ich pribudlo sedem.

Michal Filek|6. október 2023|08:55:49

Zdroj: dfnkosice.sk

Súvisiaci článok
V okrese Prešov evidujú viac ako 130 prípadov žltačky
Čítajte viac >

Včera prijali v Detskej fakultnej nemocnici Košice sedem pacientov s diagnózou hepatitída typu A z Keceroviec, Boliarova a mestskej časti Košice-Šaca. Aktuálne sú všetky lôžka obsadené deťmi s hepatitídou A a nie je kam umiestniť pacientov s inými diagnózami. Situácia je preto alarmujúca.

„S hepatitídou bojujeme v našej nemocnici od konca minulého roka. V decembri 2022 sa toto ochorenie v dôsledku nízkeho hygienického štandardu masívnejšie rozšírilo na košickom Luníku IX a o vo februári vzniklo nové ohnisko hepatitídy typu A v Moldave nad Bodvou v dôsledku kontaminácie jediného zdroja pitnej vody. Keďže sa pôvodca žltačky šíril spoločným zdrojom pitnej vody, ochorenie sa rozšírilo veľmi rýchlo a v období jarných prázdnin došlo k preťaženiu nášho detského infekčného oddelenia. Podali sme preto pomocnú ruku s riešením situácie priamo v teréne, aby sme znížili počet nových prípadov. Aj vďaka pomoci DFN Košice s očkovaním obyvateľov sa podarilo šírenie hepatitídy typu A v Moldave nad Bodvou eliminovať, no už začiatkom leta začali pribúdať nové ohniská ochorenia v iných oblastiach. Od začiatku roka do dnešného dňa evidujeme už viac ako 400 detských pacientov s hepatitídou typu A, a naša kapacita je aktuálne naplnená,“ hovorí riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Košice MUDr. Andrej Koman.

Aj napriek aktívnej pomoci Detskej fakultnej nemocnice Košice v teréne s očkovaním nedošlo k očakávanému dlhodobému poklesu počtu hospitalizovaných pacientov, čo spôsobuje obmedzovanie možnosti hospitalizácie detí s inými diagnózami.

Aktuálne je všetkých 25 lôžok Detského infekčného oddelenia DFN Košice obsadených deťmi s hepatitídou A a nie je kam umiestniť pacientov s inými diagnózami.

Systémovým riešením priestorovo poddimenzovaného Detského infekčného oddelenia, i ďalších pracovísk Detskej fakultnej nemocnice Košice by bola realizácia nadstavby nemocnice, ktorú považuje vedenie nemocnice za absolútnu prioritu.

Okrem Detského infekčného oddelenia sa nachádza v nevyhovujúcich podmienkach aj Oddelenie neonatologickej intenzívnej medicíny poskytujúce starostlivosť kriticky chorým novorodencom. Umiestnené je v prenajatých priestoroch Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice, čo neumožňuje realizovať ani len nutné rekonštrukcie.

Ďalším priestorovo poddimenzovaným pracoviskom je Oddelenie detskej onkológie DFN Košice, kde sa liečia deti z celého Košického a Prešovského kraja, no má k dispozícii iba 15 lôžok, čo nepostačuje pre samotných pacientov, nieto pre rodičov pri hospitalizácii s dieťaťom, na čo majú zákonný nárok.

Uvedený projekt nadstavby má Detská fakultná nemocnica Košice pripravený už dlhšie a jediné, čo chýba na jeho realizáciu, sú peniaze. Celkovo ide o 35 miliónov eur.

Kapacita Detskej fakultnej nemocnice Košice dlhodobo nepostačuje potrebám a nárokom, ktoré sú na ňu kladené ako na špecializované zariadenie pre deti z celého východoslovenského regiónu.

„Už nám nestačí zrenovovať, čo máme aktuálne k dispozícii – bezpodmienečne potrebujeme podstatne viac miesta pre detských pacientov a ich rodičov a to nedokážme zabezpečiť bez podpory štátu. Preto bojujeme spoločne s našimi zamestnancami o kvalitatívne lepšie miesto pre dieťa a matku – čo by malo byť záujmom celej našej spoločnosti,“ zdôrazňuje MUDr. Andrej Koman.


Súvisiaci článok
Polícia prichytila tento rok tisícky opitých cyklistov a kolobežkárov
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
NA PITVORE: Droba spomína na ženu, ktorá zomrela rukou tyrana. Chce urobiť všetko, aby obete štát chránil. Istanbulský dohovor je ale pre konzervatívcov červeným súknom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť