Streda 18. 09. 2024 10:28:18 | Meniny má Eugénia

Niektorým vlastníkom bytov narástli poplatky do fondu opráv dvojnásobne. Sú však možnosti, ako to riešiť

SLOVENSKO/ Splátky hypoték a tiež poplatky za úvery mnohým vlastníkom bytov v bytových domoch rapídne narástli. Niektorým sa zvýšil poplatok do fondu opráv až dvojnásobne. Finanční analytici radia niekoľko možností, ako sa tomu vyhnúť.

Michal Filek|15. október 2023|11:30:40

Zdroj: pixabay.com

Súvisiaci článok
Zostavili rebríček najbohatších Slovákov. Vysoko sú elitní hokejisti a za nimi futbalista Marek Hamšík
Čítajte viac >

Problémy mnohých Slovákov si všimla verejnoprávna televízia RTVS a reportáž uverejnila aj na svojom webe spravy.rtvs.sk.

Podľa televízie mnohým bytovým domom enormne narástli splátky hypoték, ktoré si zobrali na rekonštrukciu, či zateplenie budov. To malo vplyv na enormný nárast platieb do fondu opráv. V niektorých prípadoch až o 100%.

Nelichotivú situáciu pre RTVS opísala vlastníčka bytu Kamila Majerová. V jej dome si zobrali dva úvery. Jeden zo Štátneho fondu rozvoja bývania na opravu strechy a druhý bol hypotéka na zateplenie. Teraz, po skončení fixácie, im však zvýšili úrok o 3 percentá.

V bytovom dome tak museli zvýšiť poplatok do fondu opráv dvojnásobne. Keďže pani Majerová má veľkú rodinu a vlastnia veľký byt, stúpol jej mesačný poplatok o 70 eur. Čo je významná čiastka z ich rozpočtu.

Nemusí to však byť u každého. Televízia RTVS uvádza, že pokiaľ si vlastníci dokázali vo fonde opráv urobiť dostatočné rezervy, dnes nárast ich poplatkov nemusí byť taký enormný. V každom prípade s tým mali vlastníci počítať už pri vybavovaní hypotéky.

Ak sa tak však nestalo, a vy si nemôžete dovoliť platiť tak vysoké poplatky, je tu aj ďalší nástroj, ako sa tomu vyhnúť. Pre televíziu ho opísal finančný analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar. Ten uviedol, že spoločenstvá vlastníkov, alebo bytové družstvá sa môžu s bankou dohodnúť na predĺžení splatnosti úveru.

Navýšenie príspevkov do fondu opráv musí schváliť nadpolovičná väčšina vlastníkov bytov, následne sa poplatok stáva záväzným, pripomína televízia v reportáži.

Ak niekto neplatí, správca má povinnosť peniaze vymáhať. Zväčša sa to deje formou exekúcie.


Súvisiaci článok
V novembri vyplatia trináste dôchodky. Najvyšší bude 300 eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť