Sobota 27. 07. 2024 03:42:14 | Meniny má Božena

Výnimočným osobnostiam udelili v Prešove najvyššie krajské ocenenia za rok 2023

PREŠOV/ Spoznajte mená laureátov Ceny Prešovského samosprávneho kraja (ďalej len PSK) za rok 2023, ktorá je najvyšším krajským ocenením. Šesť výnimočných mien odznelo na Veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove v rámci slávnostného udeľovania cien. Ocenenia získali traja laureáti a tri významné osobnosti, resp. kolektívy a prevzali si Cenu predsedu PSK.

Lenka Ménová|18. december 2023|09:00:07

Zdroj: FB Prešovský samosprávny kraj

Súvisiaci článok
Neprehliadnite: Od 10. decembra platia v Prešovskom kraji zmeny v autobusovej doprave!
Čítajte viac >

Tri mesiace mala široká verejnosť na to, aby navrhla významnú osobnosť alebo kolektív na Cenu PSK. Prešovská krajská samosprávu ju udelila už po 19-krát za mimoriadne úspechy a reprezentáciu. Uctili si takto osobnosti a kolektívy, ktoré prispeli k rozvoju a šíreniu dobrého mena prešovského regiónu v rôznych oblastiach života nielen doma, ale i v zahraničí. Slávnostným galavečerom sprevádzal moderátor Marcel Forgáč a ako hudobný hosť vystúpila vokálna skupina Fragile.

Cena PSK za rok 2023 bola udelená skladateľke a hudobníčke Ľubici Čekovskej za jedinečný prínos v oblasti kultúry a hudobného umenia na Slovensku a za výnimočné výsledky s medzinárodným presahom. Cenu v jej mene prevzala teta, doktorka Ivana Mocáková.

Ďalším laureátom sa stal Folklórny súbor Vranovčan. Cenu PSK si vyslúžil za dlhoročnú kvalitnú prezentáciu tradičnej ľudovej kultúry a významnú zahraničnú reprezentáciu Prešovského kraja.

Zdroj: FB PSK

Folklórny súbor Vranovčan patrí medzi špičkové súbory na Slovensku

FS Vranovčan sa vo svojej činnosti zameriava na vyhľadávanie, zbieranie, uchovávanie, scénické spracovávanie a formou verejných vystúpení propagovanie folklórneho bohatstva ľudových zvykov, piesní a tancov zo zemplínskej a šarišskej oblasti východoslovenského regiónu.

Od svojho vzniku uskutočnil 1650 vystúpení na rôznych folklórnych festivaloch, slávnostiach, súťažiach a prehliadkach doma i v zahraničí. Abslovoval 92 zahraničných zájazdov v 22 štátoch Európy, Ázie, Afriky a Ameriky, na ktorých uskutočnil 376 vystúpení.

V súčasnosti má súbor 65 členov. Tvorí ho hudobná zložka, dievčenská spevácka zložka a tanečná zložka, v ktorej účinkuje 40 mladých ľudí vo veku od 14 do 30 rokov. Vďaka nadšeniu, elánu a talentu členov tento kolektív existuje a svojimi vystúpeniami doma i v zahraničí prináša radosť a potešenie všetkým priaznivcom ľudového umenia.

Zdroj: FB Folklórny súbor Vranovčan

Ocenená bola aj profesorka Anna Eliášová za mimoriadne celoživotné zásluhy v rozvoji slovenského zdravotníctva a ošetrovateľstva. Zaslúžila sa o vznik Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove, na čele ktorej stála 16 rokov.

Laureátom Ceny predsedu PSK sa stal lesník a ochranár Mikuláš Michelčík, ktorý do roku 2003 stál na čele Štátnych lesov TANAPu. Cenu si prebral za výnimočnú dlhoročnú činnosť v oblasti lesného hospodárstva a ochrany prírody Prešovského kraja.

Predseda PSK ocenil aj vydavateľa, básnika a prekladateľa Petra Milčáka, ktorý po revolúcii založil vydavateľstvo Modrý Peter. Ocenený bol za výnimočný prínos v oblasti rozvoja slovenskej literatúry a knižnej kultúry.

Podkarpatské vojvodstvo si ocenenie prevzalo za dlhoročné priateľstvo a partnerstvo, intenzívny rozvoj cezhraničnej spolupráce a mimoriadnu angažovanosť pri podpore Karpatského regiónu.

"Som hrdý, že v Prešovskom kraji máme tak výnimočné osobnosti a kolektívy, ktoré svojim úsilím, vytrvalosťou a tvrdou prácou dosiahli v živote veľké veci. Vo svojom obore sú jednotkami a aj keď to nikdy nerobili preto, aby boli ocenení, túto cenu si právom zaslúžia. Rovnako im patrí naša pozornosť a vďaka za to, že reprezentujú nielen seba, ale rovno celý kraj i Slovensko. Tento rok sme však nezostali len doma, prekročili sme hranice našej krajiny a za dlhoročnú spoluprácu sme ocenili aj nášho poľského partnera z Podkarpatského vojvodstva. Verím, že táto spolupráca bude rovnako dobrá a prínosná minimálne ďalších 15 rokov", uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Autorkou udeľovaných ocenení je akademická sochárka Eva Fišerová. V prípade Ceny PSK ide o umelecké dielo v tvare gotickej brány, symbolizujúce prijímanie nových podnetov. Cena predsedu PSK pripomína ľudské srdce obomknuté krídlami, ktoré predstavuje citovú spoluúčasť na tvorivom počine, ako neodmysliteľnej súčasti rozvoja civilizácie.

Zdroj: FB PSK
Zdroj: FB PSK

Súvisiaci článok
Viete, ako je to tento rok s predajom vianočných kaprov?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť