Nedeľa 15. 09. 2024 20:17:50 | Meniny má Jolana

V utorok začínajú bratislavské župné vianočné trhy

BRATISLAVA/ Na námestí pred Národným futbalovým štadiónom si od utorka môžeme užívať príjemnú vianočnú atmosféru. Župné vianočné trhy, organizované Bratislavským samosprávnym krajom (BSK) budú plné tradičných stánkov s jedlom a nebude chýbať ani bohatý kultúrny program pre deti aj dospelých. Župné vianočné trhy sa konajú 19. a 20. decembra od 13.00 do 19.00 hodiny. ZDROJ: MARIÁN HOMÉR

VJ |19. december 2023|08:00:06

Zdroj: BSK

Súvisiaci článok
Poznáte slovenské národné plemená psov? Hav - hav, zoznámte sa!
Čítajte viac >

Tešiť sa môžete na vianočnú kapustnicu, predaj živých rýb, darčeky z dielne domova sociálnych služieb, vianočné koledy a piesne v podaní žiakov konzervatória. Pre najmenších si herci Divadla LUDUS pripravili predstavenie s názvom Vyšla hviezda nad Betlehemom.

„Po minuloročnom úspešnom pilotnom projekte sme sa rozhodli pokračovať. V spolupráci s našimi školami, so zariadeniami sociálnych služieb a s divadlami sme pripravili dva výnimočné dni. Návštevníci si budú môcť vychutnať vianočnú atmosféru, pochutiť si na dobrotách či kúpiť niečo sebe i blízkym a podporiť tak dobrú vec,“ pozýva predseda BSK Juraj Droba.

Súčasťou programu bude aj prezentácia Spojenej školy v Ivanke pri Dunaji, ktorá má dlhú históriu vo východe budúcich poľnohospodárov, argopodnikateľov, hipológov, kynológov aj odborníkov na chov rýb či veterinárne zdravotníctvo. Pedagógovia disponujú moderným a kvalitným materiálno-technickým vybavením. Komplexná rekonštrukcia a modernizácia objektov odborného a teoretického vyučovania Spojenej školy Ivanka pri Dunaji, ktoré sa nachádzajú v susednej obci Zálesie, začala už v roku 2018 a o pár dní bude k dispozícii študentom.

53332505540_5e144b6baf_k.jpg

„Našim cieľom je zatraktívňovať odborné školstvo a tiež zvyšovať uplatniteľnosť absolventov škôl v praxi. Preto modernizujeme stredné školy, dopĺňame ich kvalitným vybavením a zavádzame nové atraktívne odbory. Budujeme centrá odborného vzdelávania a prípravy, ktoré sú na kvalitatívnej úrovni 21. storočia. Naša snaha už prináša prvé ovocie. Len za minulý rok bol nárast prihlášok o 20 %,“ uviedol predseda BSK Juraj Droba na slávnostnom otvorení zmodernizovaného Centra odborného vzdelávania a prípravy v Zálesí.

V modernizovanom areáli, na ploche 6 980,64 m2 môžu žiaci absolvovať prax v prostredí podobnom podnikateľskému sektoru s možnosťou následného zapojenia do výučby priamo u zamestnávateľa. Škola disponuje novou učebňou kováčstva, veterinárstva a hygieny s RTG technológiou, halou pre farmový chov zvierat, koterce pre ustajnenie psov a viacúčelovú odbornú učebňu. Exteriérové učebne pre chov koní a jazdectvo dostali novú strechu.

„Našu školu navštevuje vyše 900 žiakov z celého Slovenska. Má dlhoročnú tradíciu. Vzdeláva v 20 odboroch a medzi tie najzaujímavejšie patrí chov koní a jazdectvo, rybárstvo, kynológia a drobnochov. Dlhodobo spolupracujeme s partnerskými školami v Rakúsku, Maďarsku, vo Fínsku a v Česku. Pracovisko Zálesie predstavuje teraz ucelený moderný komplex, začínajúci reprodukciou, chovom, starostlivosťou, ošetrovaním až finalizáciou produktov v rámci chovu hospodárskych a spoločenských zvierat. Rekonštrukcia COVP prinesie okrem riadnej praktickej výučby aj možnosť mimoškolských aktivít ako sú krúžková činnosť žiakov, detské letné tábory, kvalifikačné kurzy, organizácia pretekov a podujatí. Verím, že modernizácia prinesie lepšie podmienky pre učiteľov aj žiakov,“ uzavrela riaditeľka Spojenej školy Ivanka pri Dunaji Katarína Kubišová.

Aktuálne sa jednotlivé objekty areálu kolaudujú. Žiakom a učiteľom budú priestory k dispozícii v roku 2024.

53331174587_a3bc5289bd_k.jpg


Súvisiaci článok
Obchodná ulica v Bratislave po sérii tragických a hrozivých útokov: Je opäť bezpečná?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť