Sobota 07. 09. 2024 09:17:53 | Meniny má Marianna

Bratislava počíta v budúcom roku s rozpočtom 601,8 milióna eur. Čoho by sa mali dočkať Bratislavčania?

BRTISLAVA/ Kritika pre zlé hospodárenie, refinancovanie starých úverov novými, klamstvá o najlepšej MHD aj rozdiely v prístupe k jednotlivým mestským častiam. Toto všetko sprevádzalo schvaľovanie rozpočtu hlavného mesta na mestskom zastupiteľstve. Pozreli sme sa na to, čo prinesie spomínaný rozpočet Bratislavčanom, ktorých čaká od nového roka zvýšenie dane z nehnuteľností aj poplatku za odpad.

Marián Homér|27. december 2023|15:00:06

Zdroj: Facebook/Bratislava - hlavné mesto

Súvisiaci článok
Aké pokuty budú dávať mestskí policajti v hlavnom meste za obťažovanie hlasnou pyrotechnikou?
Čítajte viac >

Hlavné mesto Bratislava bude v roku 2024 hospodáriť s rozpočtom viac ako 601,85 milióna eur. Predpokladá sa tak vyrovnaný rozpočet, pričom očakávané výdavky mesta vo výške 464 mil. eur by mali pokryť plánované príjmy na úrovni 467 mil. eur.

Bratislava si v budúcom roku pomôže aj novými úvermi vo výške 55 miliónov eur. Počíta s tým, že starší úver vo výške 70 mil. eur, ktorý bude splatný práve v novom roku (2024) bude refinancovať prostredníctvom iného úveru. A za toto rozhodnutie si vyslúžil magistrát kritiku.

Starosta Petržalky Ján Hrčka odkázal, že dobrý hospodár sa prikrýva len takou dekou, akú má. Branie úverov, neschopnosť mesta splácať ich a následne ich refinancovať sa nepozdáva ani poslancovi Martinovi Winklerovi. Mesto sa zaviazalo vyvinúť maximálne úsilie k tomu, aby bola zadlženosť v ďalších dvoch rokoch pod hranicou 50 %. Cestou k tomu majú byť aj výrazné kroky k šetreniu. Na zrušených pracovných pozíciách chce magistrát v roku 2024 ušetriť 2,2 milióna eur.

,Pokiaľ ide o šetrenie, podobne ako ostatné samosprávy, aj Bratislava sa už viac ako rok snaží vysporiadať s vážnymi výpadkami v rozpočte spôsobenými parlamentnou legislatívnou smršťou v predchádzajúcom období, ktorá v kombinácii s infláciou a nárastom cien energií obrala mesto o desiatky miliónov eur”, vysvetľuje hovorca magistrátu hlavného mesta Peter Bubla.

Starostovia mestských častí sa ozvali s kritikou aj pri jednej z hlavných priorít mesta - doprave. Tvrdenia mesta o najlepšej MHD za posledné roky označil starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír za klamstvá. Jozef Krúpa, starosta Záhorskej Bystrice poukázal na to, že Bratislava má 17 mestských častí a v prioritných oblastiach, ako je aj doprava, by sa nemali robiť rozdiely.

Medzi priority Bratislavy pre rok 2024 patrí naďalej oblasť dopravy a verejnej infraštruktúry, verejných priestorov, životného prostredia a kvalitná údržba mesta.

ba2.jpg

Doprava

Rozpočet mesta Bratislava pre rok 2024 počíta s:

  • dokončením výstavby električkovej trate v Petržalke,
  • s obnovou vozového parku Dopravného podniku,
  • modernizáciou viacerých trolejbusových tratí,
  • výstavbou parkovísk a cyklistických trás,
  • rekonštrukciou viacerých cestných komunikácií.

Životné prostredie

Mesto v rozpočte na 2024 zahrnulo náklady na:

  • revitalizáciu verejných priestorov a stromoradí,
  • štandardnú údržbu zelene,
  • evidenciu zelene a prípravu zelených plôch na náhradnú výsadbu

Sociálna pomoc

Podporu ľudí bez domova vidí Bratislava v:

  • príprave projektových dokumentácií pre nájomné bytové domy,
  • aktívnej pomoci ľuďom bez domova,
  • pilotnom projekte ,,housing first”,
  • spolupráci s tretím sektorom.

Údržba mesta

Rozpočet kalkuluje výdavkami do Komunálneho podniku, ktorý sa stará o údržbu mesta. Má dostať:

  • technické prostriedky,
  • vozidlá s príslušenstvom pre skvalitnenie zimnej a letnej údržby ciest a chodníkov vo vlastnej réžii, v spolupráci s mestskými časťami.

Šetrenie aj vyššie poplatky

S opatreniami pre zníženie nákladov začal magistrát už v roku 2023:

  • znížením spotreby energií vo svojich budovách,
  • zastavením obnovy vozového parku magistrátu,
  • znížením výdavkov na rekonštrukciu mestských budov,
  • zrušením desiatok pracovných pozícií.

,,Ani tieto úspory však nepokryli celý výpadok príjmov. Popri šetrení preto hlavné mesto muselo pristúpiť aj k zvýšeniu viacerých poplatkov, ktoré sa nemenili dlhé roky, v niektorých prípadoch dokonca aj viac ako 10 rokov”, dopĺňa Peter Bubla, hovorca magistrátu hlavného mesta.

Poslanci preto schválili navýšenie niektorých daní a poplatkov. Daň z nehnuteľnosti sa od roku 2024 zvýši o 35 %. V závislosti od lokality by mala daň za byt alebo dom vychádzať na 1,20 - 1,35 eura za štvorcový meter. V prípade garáží je to 2,25 - 3 eurá a pri daní za chaty a stavby na individuálnu rekreáciu 3,40 - 5,25 eura za meter štvorcový. Zmena sa nedotkne ľudí nad 65 rokov a držiteľov preukazu ŤZP, upraví sa im miera úľavy na dani zo 60 na 70 percent.

Zvyšuje sa aj poplatok za odpad - o 30 percent. Podľa magistrátu ide o nevyhnutné kroky, aby dokázali zachovať základné štandardy údržby a služieb, ktoré vplývajú na kvalitu života v Bratislave.


Súvisiaci článok
Nestihli ste vianočné trhy v hlavnom meste? Ešte stále mate šancu. Konajú sa až do Silvestra
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť