Utorok 17. 09. 2024 15:09:23 | Meniny má Olympia

V Sabinove poklepali základný kameň obchvatu. Na túto chvíľu čakali dlhé roky

SABINOV/ V nadväznosti na článok o severnom obchvate Prešova, kde poskytne Európska únia približne 69 miliónov eur, v ďalšom meste prešovského kraja – v Sabinove, už poklepali základný kameň obchvatu. Ostáva len veriť, že realizácia bude úspešná a stavbu dokončia v plánovanom termíne.

Lenka Ménová|27. január 2024|14:00:07

Zdroj: FB Mesto Sabinov

Súvisiaci článok
Na severný obchvat Prešova poskytne Európska únia šesťdesiatdeväť miliónov eur
Čítajte viac >

Obyvatelia Sabinova si budú môcť po rokoch vydýchnuť

Minister dopravy Jozef Ráž ml. spolu s primátorom mesta Sabinov Michalom Repaským a predsedom Prešovského samosprávneho kraja Milanom Majerským slávnostne poklepali základný kameň stavby. Obchvat v dĺžke takmer desať kilometrov presmeruje tranzitnú dopravu mimo historického centra mesta. Na stavbe bude celkovo 16 mostov, 4 križovatky a celková cena diela činí 88 miliónov eur s DPH.

Pre ministra dopravy SR Jozefa Ráža ml. to bolo prvé klopanie, takže si kladivko na pamiatku ponechal vo svojej kancelárii.

Zdroj: FB Mesto Sabinov

Na dennej báze prejde centrom Sabinova bezmála 11-tisíc áut a kamiónov

Cez mesto vedie hlavný ťah na Prešov, kvôli čomu majú problém aj chodci, predovšetkým v rannej a poobedňajšej špičke, kedy je umením dostať sa z jednej strany cesty na druhú. V meste je kritická situácia s kolónami, ktorú by mal obchvat vyriešiť.

Aktuálne informácie k obchvatu nájdete na stránke "Obchvat Sabinova"

Verejná facebooková stránka "Obchvat Sabinova" pravidelne prináša najaktuálnejšie informácie k obchvatu mesta Sabinov. Tento obchvat (preložka cesty 1/68) pripravuje a realizuje Slovenská správa ciest, Investičná výstavba a správa ciest Košice. Celková dĺžka obchvatu je 9800 m a obsahuje 77 stavebných objektov. V trase preložky je navrhnutých 17 mostných objektov.

„Sabinovský obchvat s dĺžkou 9,8 kilometra bude začínať za obcou Pečovská Nová Ves a pokračovať bude severne od mesta Sabinov a jeho mestskej časti Orkucany. Za obcou Šarišské Michaľany sa napojí na súčasnú cestu v smere do Prešova,“ uviedol Martin Guzi z komunikačného odboru SSC. Dopravné napojenia vodičom uľahčia tri nové mimoúrovňové križovatky Sabinov-Drienica, Sabinov – Jakubovany a Šarišské Michaľany, ako aj úrovňové križovatky Sabinov sever a Sabinov – Orkucany.

Primátor Sabinova spomína na dávne vízie realizácie obchvatu

Ako spomína primátor Sabinova Michal Repaský, s víziou obchvatu prišli pred vyše 20-rokmi zamestnanci MsÚ a začali jednania s kompetentnými orgánmi. Až po uplynutí mnohých rokov sa konečne posunuli míľovými krokmi vpred. Od vzniku myšlienky obchvatu mesta uplynul skutočne dlhý čas a roky ukázali, že jeho výstavba je naozaj potrebná. Každoročne sa zvyšuje hustota premávky, a to nielen cez mesto Sabinov.

Roky plné práce, stretnutí a rozhovorov konečne priniesli svoje ovocie. Súčasný primátor pri tejto príležitosti nezabudol poďakovať aj bývalým primátorom mesta Sabinov: Petrovi Mladému, Petrovi Molčanovi a ich tímu odborných zamestnancov, ako aj poslancom, ktorí v danom čase vykonávali svoj mandát. Vďaka patrí aj súčasnému prednostovi MsÚ Martinovi Judičákovi, všetkým odborným zamestnancom a poslancom MsZ, ktorí neraz museli čeliť vzniknutým problémom a rôznym situáciám.

Kto sa bude podieľať na realizácii projektu

Firme Hochtief, ktorá sa bude podieľať na realizácii tohto projektu a investorovi – Slovenskej správe ciest primátor Sabinova poprial, aby bolo dielo ako celok zhotovené v plánovanej kvalite, bez väčších problémov a kolízií, bez úrazov tak, aby o 36 mesiacov mohli slávnostne prestrihnúť pásku.

Zdroj: FB Mesto Sabinov

Súvisiaci článok
Mestá na východe Slovenska si pietnym aktom kladenia vencov pripomenuli 79. výročie ich oslobodenia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť