Nedeľa 15. 09. 2024 23:09:42 | Meniny má Jolana

Slovenská hanba v Českej televízii. Zápas Slovana s ruským klubom a v Kyjeve nie je žiadna vojna, to fakt?

PRAHA/ To, čo minulý týždeň spôsobil futbalový klub ŠK Slovan Bratislava a zároveň premiér Robert Fico, vzbudilo pozornosť aj v Českej televízii. Všímajú si pritom očividnú paralelu medzi správaním futbalového majstra a slovenskej vlády.

Michal Filek|29. január 2024|14:00:06

Zdroj: Screenshot / ceskatelevize.cz / 168 hodin

Súvisiaci článok
Slovan dnes hral proti Dinamu Moskva. Slavia zápas proti belasím zrušila
Čítajte viac >

Slovan totiž porušil nepísané pravidlo, ktoré platí od začiatku vojny na Ukrajine. Teda, že s ruskými klubmi sa počas vojny nehrá. Fico zase na tlačovke uviedol, že v Kyjeve žiadna vojna nie je. Povedal to v týždni, kedy ruské rakety a drony útočili práve aj na Kyjev. A bombardovanie im hrozí každý jeden deň už dva roky.

Rozsiahlu reportáž uverejnila Česká televize v nedeľu večer v relácii 168 hodín.

Poukázala pritom na rozdiel medzi Slovákmi a Čechmi. Kým totiž Slovan bezproblémov odohral zápas proti Moskve, Slavia ten svoj s belasými kvôli tomu zrušila.

Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík podotkol, že by to fanúšikovia neprijali a nevie, ako by sa potom mohol pozrieť do očí hráčom a utečencom z Ukrajiny.

Naproti tomu bol Slovan Bratislava jedným z dvoch slovenských klubov, ktoré po začiatku vojny odmietli odsúdiť ruskú agresiu. A tak zatiaľ čo Slovan hrá priateľský zápas s Rusmi, Slavia posiela peniaze na pomoc Ukrajine.

Paralela s politikou? Kým Fico pochybuje, že je v Kyjeve vôbec vojna, český minister zahraničných vecí tvrdí, že na Kyjev každý deň lietajú rakety a drony.

Vyjadrenie premiéra Roberta Fica o vojne v Kyjeve. Zdroj: Facebook / SMER - SSD / Tlačová konferencia Roberta Fica po rokovaní vlády v Kamenici nad Cirochou /22. minúta a 52. sekunda

Slovensko navyše obnovilo kultúrnu spoluprácu s Ruskom a chystá sa blokovať vstup Ukrajiny do NATO. Naopak, Česká republika ho podporuje.

Veľavravné je v tejto súvislosti vyjadrenie predsedu predstavenstva SK Slavia Praha Jaroslava Tvrdíka pre 168 hodín. Dovoľujeme si ho odcitovať celé:

„Keď máte možnosť vidieť tie hrôzy tej vojny, tak si uvedomujeme, že k tomu nemôžeme byť ľahostajní. Keď sme zistili, že ten zápas bol vysielaný prenosom do Moskvy, tak sme zápas so Slovanom zrušili. Máme iný názor na vojnu na Ukrajine a som presvedčený, že ak by sme za tejto situácie zápas odohrali, tak by to naši fanúšikovia neprijali a nemohol by som sa pozrieť do očí hráčom a utečencom z Ukrajiny.“

Ján Lipavský podotkol, že oceňuje zásadový postoj Slavie. Veď od začiatku vojny zahynulo už 400 ukrajinských športovcov.

Len počas minulého týždňa zabili ruské rakety na Ukrajine 18 ľudí a 130 zranili.

A tak zatiaľ čo Slovan Bratislava hrá s Rusmi, Slavia posiela peniaze na Ukrajinu.

„Pre nás je to životná filozofia. Robíme to, čo považujem za správne,“ uzavrel Jaroslav Tvrdík.


Súvisiaci článok
Slovan vraj uvažoval o zápase s Moskvou. Šéf Slavie s ním odmieta hrať, ak to urobí. „Však sa vám tá kolaborácia raz vráti,“ napísal im fanúšik
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť