Piatok 26. 07. 2024 19:08:38 | Meniny má Anna, Hana, Anita

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Beckovský hrad, povesťami opradený pamätník histórie

BECKOV/ Ak ste už niekedy cestovali po diaľnici z Bratislavy do Žiliny, vápencový vrch za Novým Mestom nad Váhom určite nemohol uniknúť vašej pozornosti. Zrúcanina hradu, ktorá na ňom stojí, sa z diaľky môže javiť ako obyčajná ruina neveľkých rozmerov, opak je však pravdou. Jej rozsiahlosť je takmer taká prekvapivá, ako bohatá história niekedy veľkolepého hradu. Poďte sa dnes s nami obzrieť do minulosti a spoznať Beckovský hrad.

Alžbeta Mareková|4. február 2024|15:00:08

Zdroj: Facebook/ Hrad Beckov

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: V Rožňave zrekonštruovali galériu Baníckeho múzea
Čítajte viac >

Strategicky výhodná lokalita bola osídlená už v dobách praveku, v 9. storočí by ste tu už našli veľkomoravské hradisko. A práve tu sa začína príbeh neobyčajného hradu, ktorý sa z hradiska vyvinul. V 13. storočí bol hrad majetkom Matúša Čáka, neskôr bol odkúpený rodinou Stiborovcov. Ďalšími majiteľmi hradu boli Bánfiovci, v ktorých vlastníctve hrad prosperoval. Urobili viacero zásahov do architektúry hradu a dobudovali jeho opevnenie. Po vymretí Bánfiovcov Beckovský hrad pripadol šľachtickým rodinám z obce.

Osudným sa pre hrad stal rok 1728, kedy ho zachvátil ničivý požiar. „Prvé amatérske záchranné práce prebehli už v roku 1935, keď bola na kaplnke vybudovaná strecha v snahe zachrániť zbytky murovanej výzdoby. Rozsiahla prestavba, no najmä archeologický výskum, prebehli v 70. rokoch minulého storočia, čo umožnilo hrad sprístupniť širokej verejnosti.“ uvádza stránka Beckovského hradu.

1.jpg Zdroj: Facebook/ Hrad Beckov

Otázky o bežnom chode hradu, ale aj o nadchádzajúcich udalostiach pre redakciu SP21 zodpovedal Peter Pastier, riaditeľ Beckovského hradu.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod hradu? Koľko ľudí si vyžaduje?

  • Na každej pamiatke je iný chod hradu aj systém riadenia. Dokonca sa to mení podľa ročného obdobia. U nás pracujú na stály pracovný pomer piati zamestnanci: riaditeľ, kastelán, kultúrna referentka, ekonómka a prevádzkový údržbár. Zhruba od marca do novembra potom pribudnú aj sezónni pracovníci. Patria medzi nich tri pokladníčky, päť sprievodcov, jeden pomocný pracovník a dve upratovačky.

V sezóne je hrad pre verejnosť štandardne otvorený od 9.00 do 18.00 sedem dní v týždni, vrátane sviatkov. Na hrad bežne chodieva ako prvý prevádzkový údržbár. Kontroluje hradný areál z hľadiska údržby a nasledovne realizuje úlohy na základe týždenného plánu aktivít pre údržbu. Pred deviatou hodinou prichádzajú pokladníčky, sprievodkyne, upratovačky, ale aj hradný kastelán alebo kultúrna referentka. Poslední dvaja spomenutí rozdelia práce, informujú zamestnancov o tom, čo nás počas dňa čaká a neminie. Či sú to nahlásené prehliadky, podujatia a ich program, rôzne animačné programy alebo interaktívne aktivity na hrade ako je napríklad lukostrelnica, ktorú prevádzkujeme. Následne sa otvárajú expozičné priestory a zapínajú svetlá v interiéroch miestností.

Na záver dňa potom sprievodca musí skontrolovať horný hrad, priestor pri hradnej studni, aby sa na hrade nikto nepozabudol, pretože potom by sme ho tam zamkli. Samozrejme všetko sa opäť musí pozatvárať, vypnúť a na záver kastelán alebo kultúrna referentka zamknú hradnú bránu a hrad zakódujú. Od tohto okamihu až do nasledujúceho rána je hrad kontrolovaný prostredníctvom kamier, rôznych bezpečnostných prvkov, ktoré si riadi zazmluvnená SBS.

2.jpg Zdroj: Facebook/ Hrad Beckov

Aká je vízia hradu do budúcna?

  • Minulý rok sme ukončili rekonštrukciu západného paláca, kde nám pribudlo šesť nových krytých, uzavretých priestorov, ktoré pre návštevníka budú slúžiť ako expozičné priestory. Súčasne sme z grantu Obnovme si svoj dom z MK SR realizovali konzerváciu havarijného stavu bašty pod terasou západného paláca.

V roku 2024 plánujeme realizovať viacero projektov. Z grantu Obnovme si svoj dom, podprogram 1.4 by sme radi pokračovali v obnove bašty, kde bude prebiehať aj archeologický výskum. Podali sme si žiadosť o finančný príspevok z grantu Intereg V-A (tzv. cezhraničná spolupráca). V rámci tohto projektu by sme radi realizovali rekonštrukciu sakristie a súčasne poslednej miestnosti vo východnom trakte severného paláca, kde sa nachádza vykurovacie teleso, takzvaný hypokaustus.

Súčasne sa začnú prípravné práce na zastrešení severného paláca (západné krídlo). Tu by v budúcnosti mohli vzniknúť dva najväčšie kryté výstavné priestory hradu. Na dolnom hrade sme ukončili projektovú dokumentáciu k priestoru takzvanej prachárne. Budeme hľadať finančné prostriedky na jej realizáciu. A súčasne by sme radi investovali do návštevníckeho zázemia v podobe úpravy expozičného domčeka číslo desať na dolnom nádvorí pre účely prevádzky hradného občerstvenia. V rámci týchto aktivít samozrejme budeme realizovať aj množstvo drobných údržbových prác, ako sú napríklad opravy drevených častí hradu, napríklad schodiská.

3.jpg Zdroj: Facebook/ Hrad Beckov

Čo najviac fascinuje Vašich návštevníkov?

  • Návštevníkov vždy očaria krásne výhľady, kvalitný výklad príjemných sprievodkýň v kostýmoch a bohatý program. Prekvapí ich aj stav hradu a sú spokojní, že tu nájdu čisté splachovacie toalety.

Často sa stretávame s tým, že veľa návštevníkov, keď ide okolo Beckova, tak si myslí, že hrad je malá zrúcanina na vápencovom brale. Keď však prídu na hrad, tak sú ohúrení tým, že je skutočne rozsiahly.

Okrem spomenutého návštevníci majú radi napríklad aj sprievodné aktivity, ktoré u nás nájdu vždy. Či je to takzvaný selfie meč pred hradnou kaplnkou, alebo aplikácia, ktorá im vie zobraziť centrálne nádvorie tak, ako asi vyzeralo v 15. storočí. Obľube sa teší aj takzvané okno do minulosti. Nachádza sa za hradom a vďaka sklenenej tabuli, na ktorej sa nachádzajú kontúry hradu zo 17. storočia, si ho návštevníci vedia predstaviť tak, ako bol dominantný a krásny ešte pred požiarom v roku 1728, ktorý z neho spravil ruinu. Deti potom obľubujú napríklad sedemmetrovú drevenú sochu draka Blundusa pri hradnej studni.

Z hľadiska architektúry majú návštevníci veľmi radi hradnú kaplnku. Jedná sa o jednu z najkrajších hradných gotických kaplniek na Slovensku. Pevne veríme, že v tomto roku to bude aj západný palác.

4.jpg Zdroj: Facebook/ Hrad Beckov

Aké udalosti sa v najbližšom období na hrade odohrajú?

  • Momentálne je ešte hrad pre verejnosť uzavretý a zazimovaný. Návštevníci sa do jeho priestorov dostanú po prvýkrát počas víkendu, keď budeme sláviť svätého Valentína.

Na tento rok však máme pripravených aj množstvo ďalších zaujímavých a atraktívnych programov alebo podujatí. Novinkou bude napríklad Jógový festival v júni. Veľkým podujatím bude Festival dobovej kuchyne na konci augusta. Najmenších určite poteší Rozprávková cesta hradom Beckov v máji. Naopak pre dospelých budeme mať pripravený večerný program Vo víne sú hviezdy. Alternatívou bude Japonský víkend a na jeseň opäť chystáme Tekvicový candrbál (11.ročník) alebo Hradnú zabíjačku.

5.jpg Zdroj: Facebook/ Hrad Beckov

POVESŤ

Aj Beckovský hrad je opradený povesťami a legendami. Jedna hovorí o sluhovi, čo omylom zranil obľúbeného psa hradného pána. Neurobil to náročky, bolo mu to ľúto a pána sa aj bál, preto ho odprosoval za svoj čin. Hradný pán si ale svojho psa cenil ďaleko viac, ako chudobného sluhu. V obrovskom hneve ho prikázal zhodiť z brala. Tesne predtým, než tak spravili, sluha pána preklial, že do roka a do dňa sa spolu na Božom súde stretnú. To bolo posledné, čo stihol pred smrťou povedať. Pán na jeho slová zabudol a pokračoval v neviazaných zábavách. Rok prešiel ani sa nenazdal, keď sa po hostine pán vybral oddýchnuť si do záhrady. Zvalil sa do trávy nič netušiac, že sa v tráve skrýva jedovatá vretenica. Tá ho poštípala a on náhle prišiel o zrak. Tackajúc sa, hľadajúc si pomoc, sa s krikom zrútil z brala tam, kde pred rokom a dňom jeho sluha.

Iná povesť ale hovorí, že nie pán chcel sluhu tak kruto potrestať, ale hradná pani. A práve hradná pani pomohla aj prekliatiu, lebo sama vypustila v záhrade vretenicu, aj manžela nasmerovala k tomu osudnému bralu. Robila to vraj preto, lebo sa zaľúbila do iného, ktorý ju však napokon odmietol. A vraj jej duch chodí po hrade aj dnes a hľadá srdce, v ktorom nieto márnivosti.

Beckovský hrad je unikátny v mnohých smeroch a jeho veľkoleposť môžu návštevníci objavovať aj prostredníctvom bohatých sprievodných programoch. Vyberte sa aj vy spoznať jeho bohaté príbehy. Odmení sa vám nevšednými zážitkami a majestátnymi výhľadmi na krásnu slovenskú krajinu.

Pri tvorbe článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: Povesti o slovenských hradoch 1 (Ján Domasta), Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku (Peter Maráky, Daniel Kollár, Janka Oršulová), www.hrad-beckov.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Barbakán, historická pýcha romantickej Banskej Bystrice
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť