Štvrtok 17. 10. 2024 22:03:49 | Meniny má Hedviga

Známe prešovské gymnázium oslávilo 60. výročie svojho založenia. Počas dlhých rokov vychovalo desiatky známych osobností

PREŠOV/ Gymnázium na Konštantínovej ulici v Prešove v minulých dňoch oslávilo 60. výročie. O štúdium na GK2, ako ho poznajú Prešovčania, je vždy obrovský záujem. Kvalitná škola vychovala a do života pripravila množstvo kvalitných absolventov. Riaditeľ školy Stanislav Šanta je piatym riaditeľom gymnázia od jeho vzniku.

Lenka Ménová|25. február 2024|09:26:43

Zdroj: GK2

Súvisiaci článok
Prešovské divadlo slávnostným galavečerom oslávilo 80. výročie od prvej premiéry
Čítajte viac >

Podujatia sa zúčastnili významní hostia

Na slávnostný program pri príležitosti 60. výročia prijali pozvanie významní predstavitelia mesta i Prešovského kraja: vedúci odboru školstva Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Ján Furman, riaditeľ kancelárie predsedu PSK Marek Cimbala, rektor Prešovskej univerzity v Prešove Peter Kónya, dekanka Filozofickej fakulty PU v Prešove Beáta Balogová, riaditeľ FNsP J. A. Reimana v Prešove Juraj Smatana, ktorý je tiež bývalým absolventom školy, a mnohí ďalší.

Slávnostná akadémia bola spojená s oceňovaním osobností

V rámci osláv 60. výročia GK2 bolo na návrh riaditeľa školy ocenených 21 pedagogických zamestnancov a 1 technicko-hospodárska pracovníčka. Oceňovanie prebiehalo v Divadle Jonáša Záborského (DJZ) Prešov pred zahájením slávnostného programu akadémie. Prítomným sa prihovoril vedúci odboru školstva Úradu PSK Ján Furman, riaditeľ školy Stanislav Šanta a zástupkyňa riaditeľa školy Iveta Sopková, ktorá zároveň program moderovala.

„Za tie roky sa na gymnáziu vystriedali tisíce osudov, priateľstiev, radosť i šťastie, ale niekedy aj chvíle plné stresov pred písomkami či ústnymi odpoveďami. Samozrejme na gymnáziu pôsobilo a kus svojho života zanechalo okolo 200 učiteľov, ktorí sa neustále snažili odovzdávať zo seba to najlepšie, aby do života čo najlepšie pripravili našich študentov. Nesmieme zabúdať ani na technický personál školy, bez ktorého by bolo fungovanie školy nemožné. Na tomto mieste sa určite patrí poďakovať všetkým bývalým aj súčasným zamestnancom gymnázia za ich oddanú prácu v prospech študentov, v prospech školy,“ týmito slovami sa prítomným prihovoril riaditeľ školy Stanislav Šanta.

Príhovor riaditeľa školy Stanislava Šantu. Zdroj: GK2

„Škola nie je len miestom, kde sa študuje, ale predovšetkým miestom, kde sa formujú charaktery, kde sa sníva a prežívajú sa priateľstvá, ktoré sa budujú na celý život. Vytvorili ste krásnu komunitu a spoločnou prácou ste dali škole meno, pod ktorým sa skýva vysoká kvalita,“ skonštatoval vedúci odboru školstva Ján Furman.

Príhovor vedúceho odboru školstva Úradu PSK Jána Furmana. Zdroj: GK2

Program bol sprostredkovaný v dvoch častiach

Oslavy k 60. výročiu založenia gymnázia vyvrcholili vo štvrtok 8. februára 2024 slávnostným programom, ktorý bol z kapacitných dôvodov rozdelený do dvoch častí. Prvá časť sa konala o 11.00 hod. pre väčšinu žiakov školy a druhá časť podvečer o 17.00 hod. pre žiakov končiacich ročníkov, pedagógov, pozvaných hostí a rodičov žiakov účinkujúcich v programe.

Program sa niesol v téme zrkadlenia a bol postavený na účinkovaní šikovných a talentovaných žiakov, no aj absolventov v kooperácii a spätosti s generačným zrkadlením aktivít. Súčasťou boli aj krásne reflexie bývalých úspešných absolventov a milé priania generačných zástupcov (stará mama, mama, dcéra), ktorých členovia boli v rôznych časových obdobiach žiakmi školy.

Tanečná skupina GRIMMY. Zdroj: GK2

Horné gymko alebo GK2

V školskom roku 1963/1964 vstúpilo na scénu gymnázium, ktoré od začiatku patrilo k uznávaným školám. Prešovčania dobre poznajú túto školu predovšetkým pod názvom Horné gymko alebo GK2, čo je názov odvodený od sídla gymnázia na Konštantínovej ulici č. 2. Patrí medzi najväčšie školy v Prešovskom kraji. Študentom pod jednou strechou poskytuje štvorročné, päťročné bilingválne a osemročné štúdium.

Vystúpenie žiakov - svetelné obrazce. Zdroj: GK2
Vystúpenie žiakov - svetelné obrazce. Zdroj: GK2

„Rozvíjame myšlienku, že pedagógovia, hodní tohto titulu, krešú svojím príkladom iskru a ak študenti od nej zapália schopnosť využiť svoj rozum, talent i nadanie, môže to byť pre nich najlepšie vysvedčenie i nezvratný dôkaz o tom, že dobro nemusí víťaziť len v rozprávkach. A o to všetko sa v našej škole usilujeme,“ týmito povzbudivými slovami sa prítomným prihovorila zástupkyňa školy Iveta Sopková.

Umelecké slovo zástupkyne školy a konferenciérky Ivety Sopkovej. Zdroj: GK2

Známi absolventi GK2

Absolventi školy sa počítajú v tisícoch a patria medzi nich aj verejne známe osobnosti. Medzi úspešných študentov patrila nedávno zosnulá herečka Milka Zimková, bývalý hokejový útočník René Pucher, bývalý veľvyslanec Slovenska v Írsku a Rumunsku Ján Gábor. Herečka Gabika Marcinková mala vždy čisté jednotky a napriek tomu ostala skromná. Ďalším známym absolventom je aj slovenský a český filmový režisér a scenárista Fero Fenič. A snáď každý pozná víťazku prvej súťaže Slovensko hľadá Suuperstar z roku 2005 Katku Koščovú.

Pamätný list. Zdroj: GK2
Zástupkyňa školy a tím hostesiek. Zdroj: GK2
Oceňovanie osobností. Zdroj: GK2
Vystúpenie žiakov školy. Zdroj: GK2
Vystúpenie žiakov školy. Zdroj: GK2
Tanečné vystúpenie na tému zrkadlenie. Zdroj: GK2
Hudobná skupina GK2 žiaci a pedagógovia. Zdroj: GK2
Rocková kapela GK2. Zdroj: GK2
Scénický tanec. Zdroj: GK2
ĽH Dzugasovci - absolventi školy. Zdroj: GK2
FS Šarišan, členmi sú aj žiaci GK2. Zdroj: GK2
Tanečná purple show pedagógov GK2. Zdroj: GK2
Tanečná purple show pedagógov GK2. Zdroj: GK2
Záverečná klaňačka s účinkujúcimi. Zdroj: GK2
Diváci a hostia v hľadisku. Zdroj: GK2

Súvisiaci článok
VIDEO Na prešovskej strednej škole majú robotického čašníka a inteligentné kvetináče. Na čo slúžia?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť