Streda 15. 05. 2024 07:58:18 | Meniny má Žofia, Sofia

SRDCOM Z DEDINY: Jej históriu písali vojnové konflikty, dnes v nej ľudia nájdu podmanivý pokoj. Spoznajte dedinku Prietrž

PRIETRŽ/ Na náš dnešný výlet zamierime do západnej časti Slovenska. V Trnavskom kraji, v údolí rieky Myjava, je učupená zaujímavá obec Prietrž. Pôsobí síce nenápadne, ale na prvý pohľad zaujme ľúbeznou prírodou a množstvom kultúrnych pamiatok, ktoré stoja za návštevu. Poďte s nami túto neobyčajnú dedinku spoznať aj vy!

Alžbeta Mareková|10. marec 2024|13:00:06

Zdroj: www.prietrz.sk

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Vedeli ste, že na Slovensku máme unikátny Bocianopolis? Poďte s nami spoznať Zemplínske Hradište!
Čítajte viac >

Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1262, jej územie však bolo osídlené už v dávnych dobách neolitu, našlo sa tu aj pohrebisko z obdobia Veľkej Moravy. V minulosti mala obec niekoľko názvov: Petrus, Petres, Veľká Prietrž a od roku 1928 aktuálny názov- Prietrž. Chotáru dediny sa od nepamäti dotýkali krutosti vojnových konfliktov, vpád tureckých armád mal dokonca aj vplyv na jeho formovanie. Ľudia sa pred Turkami utiekali do hôr a klčovali ich, tak vznikali kopanice.

1.jpg Zdroj: www.prietrz.sk

Prietržania sa zapísali aj do histórie svetových vojen. V prvej svetovej vojne bolo narukovaných dvestodesať mužov z obce, z toho štyridsaťšesť padlo. Ich pamiatku si aj dnes uctieva pamätník obetiam prvej svetovej vojny, ktorý stojí pri budove základnej školy. Z Prietrže bolo aj jedenásť legionárov, z nich jeden padol v ruskej Bachmači. Jeho pamiatku pripomína pamätná doska na starej škole.

2.jpg Zdroj: www.prietrz.sk

Na statočnosť obyvateľov poukazujú tajomstvá z obdobie druhej svetovej vojny. Pre neschodný terén na kopaniciach tu našli útočisko celé židovské rodiny, ktorým v tých časoch hrozilo smrteľné nebezpečenstvo. Skrývali sa tu aj americkí letci a ruskí partizáni.

„Na túto časť histórie je spomienkou pamätník SNP na kopaniciach U Rehúšov, kde sa konajú každoročne oslavy s partizánskou vatrou a uskutočňuje sa jedenásť kilometrový Beh vďaky zo Senice až k pamätníku,“ ozrejmila pre redakciu SP21 starostka obce, Dana Blažková.

3.jpg Zdroj: www.prietrz.sk

„V obci je osadených hneď niekoľko pamätných tabúľ, venovaných významným rodákom a osobnostiam, ktoré tu pôsobili, alebo pre obec vykonali niečo pamätihodné,“ dodáva starostka. Medzi tieto osobnosti patrí architekt Michal Milan Harminc, farár Jozef Ignác Bajza, rodáčka Ľudmila Bežová, kňaz Ladislav Pauliny, profesor Jozef Kvetoslav Holub a ďalší...

4.jpg Zdroj: www.prietrz.sk

„Medzi významných rodákov z novodobejších dejín určite patrí aj spisovateľ a novinár Ján Jonáš a vysokoškolská profesorka slovenského jazyka Anna Rýzková, ktorá pôsobila aj v zahraničí a napísala desiatky učebníc slovenského jazyka. Obaja sú pochovaní na miestnom cintoríne. Ďalšou, žijúcou rodáčkou je emeritná profesorka Anna Jakábová, ktorá pôsobila ako riaditeľka viacerých slovenských šľachtiteľských ústavov, je autorkou a spoluautorkou mnohých kníh a vysokoškolských skrípt. Založila občianske združenie Florea, ktoré organizuje vzdelávacie semináre liečiteľstva, čínskej alternatívnej medicíny a venuje sa pestovaniu liečiviek vo svojom rodisku na Podhorí, ktoré je súčasťou obce,“ upresňuje starostka obce Prietrž.

5.jpg Zdroj: www.prietrz.sk

História obce je bohatá a jej obyvatelia si pravidelne pripomínajú nehynúce obyčaje svojich predkov. Veľmi obľúbená je zvyklosť nosenia krojov, ale obec má aj inú mimoriadnu tradíciu. Je známa zakladaním družstiev a spolkov a to aj tých menej tradičných. Jedná sa napríklad o potravné či úverové družstvo, ale aj vodné, tehelné liehovarnícke, či včelársky spolok. Spoločenské organizácie sa tešia svojej popularite u obyvateľov obce aj v dnešných dňoch.

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedala pre redakciu SP21 starostka obce Prietrž, Dana Blažková.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Obec Prietrž má sedemstotridsať obyvateľov, v obci ich žije približne päťsto a zvyšných dvestotridsať žije po kopaniciach, ktorých tu máme celkom dvanásť. Momentálne, v zimnom období robíme úpravy na budove, ktorú sme odkúpili od COOP Jednota. V jeseni sme na nej dali šikmú strechu, nakoľko rovná strecha zatekala, teraz maľujeme interiér. Budovu využívajú občania obce na rôzne rodinné oslavy. V jarnom období, keď skončí zimná údržba na komunikáciách tretej triedy, budeme pokračovať v budovaní chodníka. Prvú časť sme stihli v jeseni, na jar pokračujeme smerom k obecnému úradu. Momentálne čakáme na preplatenie dvoch projektov z eurofondov na rekonštrukciu kuchyne v kultúrnom dome a na prvú etapu chodníka. Obec nemá iné príjmy ako z podielových daní a daní z nehnuteľností. Nemáme žiadny priemyselný park ani žiadnu veľkú firmu, takže môžeme investovať len do určitej výšky. Aby obec fungovala a mohla dynamicky napredovať, získavame finančné prostriedky z eurofondov, prípadne z menších grantov.

6.jpg Zdroj: www.prietrz.sk

Aká je vízia obce do budúcna?

  • Každý rok sa snažíme o rekonštrukciu, prípadne opravu miestnej komunikácie na niektoré kopanice. V uplynulých rokoch dostali nový koberec u Slaných, opravili sme komunikáciu k Rehušom a do Horných Pasek, kde v hornej časti bol položený aj úplne nový asfaltový koberec. Ešte stále nás však čaká množstvo práce. Máme pripravené projektové dokumentácie na dve miestne komunikácie a jeden cyklochodník. Všetko záleží na finaciách. Pokračovať chceme aj v budovaní chodníkov v obci a postupnom vymieňaní svietidiel na verejnom osvetlení za úsporné. V tomto roku je 80. výročie SNP a nakoľko nám pamätník už dvakrát poškodili a medené časti odcudzili vandali, v tomto roku je našou prioritou k výročiu pamätník obnoviť a dať mu dôstojnú podobu, takže budeme zháňať financie na jeho obnovu.

7.jpg Zdroj: www.prietrz.sk

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • Medzi pozoruhodnosti obce určite patrí evanjelický kostol, postavený v roku 1906- 1907 podľa projektu architekta M. M. Harminca. Jedná sa o národnú kultúrnu pamiatku. Na jeho mieste stál pôvodne artikulárny chrám bez veže z roku 1733, pri ktorom bola zriadená aj cirkevná škola. Za postavenie artikulárneho chrámu a školy Prietrž vďačí barónovi Jaszenákovi, ich rod mal v Prietrži kaštieľ.

Prvý kostol však bol postavený v časti Vŕšek ešte pred rokom 1565, pôvodne kaplnka, neskôr prestavbou vystavaný kostol s vežou, evanjelikom bol odobratý dvakrát. Pôsobil v ňom desať rokov Jozef Ignác Bajza. Kostol už nestojí ale hradby okolo neho, ktoré sa v obci nazývajú husitské hradby so štyrmi nárožnými baštami. Po celom obvode múru je prerazených šesťdesiatjeden strieľní. K hradbám bol vybudovaný v roku 2010 náučný chodník a v roku 2021 bolo územie husitských hradieb vyhlásené Ministerstvom kultúry SR za národnú kultúrnu pamiatku.

8.jpg Zdroj: www.prietrz.sk

Turista by nemal vynechať ani rozhľadňu na Lipovci a pamätník SNP, nachádzajúci sa u Rehušov, v blízkosti najvyššej nadmorskej výške obce- vrchu Varáková, ktorý je 442 metrov nad morom. Odporúčam navštíviť aj drevenú zvoničku na Podhorí. V našej obci sa nachádzajú aj zaujímavé múzeá, Obecné múzeum, súkromné Múzeum roľníctva stolára Pavla Reptu, či Múzeum evanjelického zboru v Prietrži, ktoré nájdete v budove kostola. V prípade záujmu o zážitkovú exkurziu turistom odporúčam navštíviť ručnú výrobu papiera z bavlny na kopaniciach Podhorie. Obec má aj obecné rekreačné zariadenie, ktoré vzniklo zo starej školy na Podhorí.

9.jpg Zdroj: www.prietrz.sk

9,1.jpg Zdroj: www.prietrz.sk

Významný vodný tok je rieka Myjava. V roku 2004 bola vyhlásená za prírodnú rezerváciu so štvrtým stupňom ochrany. Obcou meandruje v dĺžke viac ako päť kilometrov a v nadmorskej výške 222,7 metrov nad morom. Približne 1,5 kilometra od centra obce, v časti medzi kopanicami Dolné Paseky a U Slaných sa nachádza Prietržská priehrada.

10.jpg Zdroj: www.prietrz.sk

Trnavský kraj je známy svojimi očarujúcimi zákutiami a nekonečným množstvom kultúrnych pamiatok, návštevu obce Prietrž by ste si však nemali nechať ujsť. Mocný dotyk histórie sa tu mieša s krehkosťou prírodných krás a príjemnú harmóniu podčiarkujú nemé pamätníky dejín.

11.jpg Zdroj: www.prietrz.sk

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Prietrž


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Šarm historickej architektúry obklopený pôvabnou prírodou. Spoznajte Plavecký Peter!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť