Sobota 31. 08. 2024 15:00:31 | Meniny má Nora

V stredu 1. mája otvorí Múzeum SNP pre verejnosť depozitár s vecami, ktoré patrili účastníkom povstania

BANSKÁ BYSTRICA/ Múzeum SNP 1. mája sprístupní nový otvorený depozitár. V ňom si verejnosť bude môcť pozrieť doteraz neverejné predmety, ktoré patrili priamym účastníkom Slovenského národného povstania. Medzi nimi sú autentické uniformy, zbrane, prilby a podobne. Tie sa z bojiska prvýkrát dostali na oči verejnosti.

Michal Filek|30. apríl 2024|15:00:06

Zdroj: Facebook/Múzeum SNP

Súvisiaci článok
Do Pamätníka SNP zateká a slnko poškodzuje zbierky. Rekonštrukcia bude stáť 1,6 milióna eur
Čítajte viac >

Múzeum nový depozitár slávnostne otvorilo a informovalo o tom na sociálnej sieti, aj pred kamerami televízií a perami redaktorov. Reportáž z Múzea priniesol aj denník Pravda.

Ten informuje, že za novovybudované a zrekonštruované priestory, v ktorých je depozitár umiestnený, zaplatilo ministerstvo obrany 1,5 milióna eur a ďalší takmer milión eur získalo múzeum z grantu Európskeho hospodárskeho priestoru.

Stavebné práce začali v roku 2022 a skončili vlani v auguste. Potom v priestoroch inštalovali regále a zbierkové predmety. Tie 55 rokov verejnosť nemala šancu vidieť.

V depozitári umiestnili asi 1 500 predmetov.

„Sú tu napríklad osobné veci významných predstaviteľov Povstania – či už to boli politici alebo vojaci. Tiež také, ktoré sú spojené s obyčajnými vojakmi, na ktorých sa často zabúda,“ povedal riaditeľ Múzea SNP Marian Uhrin.

Podľa riaditeľa je jedným z najzaujímavejších predmetov kufor Jozefa Švantnera, ktorý získali v roku 2013 od rodiny veterána z Čierneho Balogu.

Ako opisuje Uhrin, Šantner nastúpil ako 20-ročný, v roku 1940, na vojenskú službu. Ako spojár sa zúčastnil invázie Nemcov do Sovietskeho zväzu. Konkrétne bol na Ukrajine.

Po návrate však nastúpil do povstaleckej armády.

Jeho kufor obsahuje výložky čatára slovenskej armády, vyznamenanie za hrdinstvo, odznak za ťaženie proti ZSSR, fotografie z vojenskej služby, ústnu harmoniku, ukrajinský spevník, predmety osobnej hygieny, písacie potreby, menovku, rezervné gombíky a šitie,“ opisuje riaditeľ múzea.

Súčasťou depozitára sú však aj modely bojovej techniky, rôzne výstrojné súčiastky, napríklad prilby konkrétnych osôb, a mnohé iné.


Súvisiaci článok
Medzinárodná filmárska elita odhalí tajomstvo historického filmu. Zadarmo
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť