Piatok 05. 07. 2024 04:48:20 | Meniny má Cyril, Metod

Kedysi známy doktor Meduna oslávil storočnicu. Zaradil sa tak k ďalším dvom obyvateľom mesta Svit

SVIT/ V meste Svit aktuálne žije 87 obyvateľov, ktorí v roku 2024 dovŕšia, resp. už dovŕšili 90 a viac rokov. V piatok 24. mája oslávil 100 rokov života aj doktor Meduna z Pod Skalky, ktorého spomienky sa, okrem iného, viažu aj na koncentračný tábor Terezín. Zdroj: Zuzana Dobránszka, Mesto Svit.

Lenka Ménová|28. máj 2024|12:00:06

Zdroj: Facebook/Mesto Svit – oficiálna stránka

Súvisiaci článok
Cez víkend sa konali obľúbené pivné slávnosti - Humenské Švejkove dni
Čítajte viac >

Aké je tajomstvo dlhovekosti tých, ktorí sa dožívajú 100 i viac rokov?

Priemerná dĺžka života na Slovensku je údajne 76,5 rokov. Dožiť sa vysokého veku podľa odborníkov závisí od kombinácie genetických, životných a enviromentálnych faktorov. K dlhému a zdravému životu môže prispieť strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a zdravé tuky. Ďalej sa odporúča minimalizovať príjem spracovaných potravín a cukru, naopak konzumovať dostatok vody a obmedziť alkohol a kofeín.

Svoj vlastný recept na dlhovekosť majú traja najstarší obyvatelia mesta Svit, ktorí v roku 2024 oslávili v dvoch prípadoch 100 a v jednom dokonca až 101 rokov. Najstaršou obyvateľkou mesta je pani Méta Eleonóra Zacharová. Chvalabohu, stále sa teší dobrému zdraviu a jej humor, optimizmus a dobrá nálada sú obdivuhodné.

Ďalšia 100-ročná pani Mária Šimonová je čulá a samostatná seniorka, ktorá si ešte počas víkendu sama navarí obed. Veľmi rada číta, týždenne jednu knihu a obľubuje všetko, čo je ľudové.

„Striedmo sa stravujte, neprejedajte sa a cvičte. Majte radi prírodu a choďte do nej. Vyhliadnite si v lese jeden strom a stále sa k nemu vracajte, precíťte jeho energiu. Príroda robí vždy dobre aj psychike,“ to sú jej rady a súčasne odkaz pre tých, čo sa chcú dožiť vysokého veku.

Pán doktor Meduna nestráca zmysel pre humor ani po 100 rokoch a na otázku, ako sa má v takom vysokom veku, každému vtipne odpovedá, že v medziach zákona a veku. Pamäť mu stále slúži mimoriadne dobre a ešte v 95 rokoch bol aktívnym vodičom. Na svoje pôsobenie vo Vyšných Hágoch si spomína ako na najkrajšiu pracovnú etapu vo svojom živote. V súkromnom živote bol celý život zanietený rybár, hubár a fotograf. Dbá na pestrosť svojho jedálnička a varenie bývalo kedysi jeho hobby.

Doktor Meduna sa celý život riadi týmto krédom: „Neverte ničomu, čo je vám prikázané veriť, verte tomu, čo si môžete overiť.“

Na stretnutia s jubilantmi spomína aj primátorka mesta Svit, Dáša Vojsovičová

„Pre mňa osobne je to veľká česť byť súčasťou osláv týchto storočných ľudí, ktorých aj osobne poznám a som úprimne rada, že im takto môžem z pozície vedenia mesta vzdať moju úctu a pobudnúť v ich milej spoločnosti. Som úprimne rada, že sa tešia dobrému zdraviu a stále sa zaujímajú o veci verejné.

Pán doktor Meduna je tretí 100-ročný v našom meste, ktorého sme prijali v Obradnej sieni Domu kultúry vo Svite aj so svojou rodinou. Títo ľudia sú starší ako naše mesto, ktoré v júni tohto roku oslavuje 90. výročie svojho založenia. Sú to pamätníci, ktorí zažili neuveriteľné veci a ich životný príbeh by vyšiel na jeden obrovský román.

Som vďačná, že som sa s nimi mohla takto opäť stretnúť a byť v ich prítomnosti aspoň hodnú chvíľku, pretože rozprávať sa s nimi a načúvať ich múdrosti, sledovať ich vitálnosť a optimizmus, či nadhľad, je naozaj veľký zážitok.“

Len málo ľudí na svete sa dožije takého krásneho veku. Svet si ich váži tak, že ich nechá kráčať po svojom povrchu 100 rokov a viac. Ľudia zvyčajne časom pochopia, čo je pre nich v živote dôležité, a vtedy dokážu myslieť viac na druhých ako na seba.

Primátorka Mesta Svit Dáša Vojsovičová a jubilujúci doktor Meduna s manželkou. Zdroj: Facebook/Mesto Svit – oficiálna stránka
Zdroj: Facebook/Mesto Svit – oficiálna stránka

Súvisiaci článok
Udelili ocenenie Biele srdce. Daniela Futejová: "Najkrajším ocenením je pre mňa spokojný pacient!"
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť