Sobota 05. 10. 2024 03:15:01 | Meniny má Viera

Aké boli pôrody v kežmarskej nemocnici v prvom polroku roku 2024? Dva najťažšie prírastky vážili až 4500 g!

KEŽMAROK/ Tipnete si, v ktorom mesiaci prvého polroka 2024 sa narodilo v kežmarskej nemocnici najviac bábätiek? Prezradíme vám, že to bol mesiac marec. V prvom polroku sa spolu narodilo 436 detí, z toho 225 chlapcov, 211 dievčat a tiež 6 dvojčiat. A čo je ešte lepšie, mamičky si veľmi pochvaľujú starostlivosť poskytovanú v kežmarskej pôrodnici.

Lenka Ménová|6. júl 2024|17:50:40

Ilustračné foto. Zdroj: www.pixabay.com

Súvisiaci článok
Pôrodnice v Prešovskom kraji ponúkajú mamičkám predpôrodnú prípravu
Čítajte viac >

„V prvom polroku tohto roka evidujeme 436 narodených bábätiek, z toho šesť dvojčiat, 225 chlapcov a 211 dievčat. Najviac detí sa narodilo vo váhovej kategórii 2999 – 3999 gramov a dve bábätká sa narodili s váhou 4500 gramov, ktorú evidujeme ako najvyššiu v tomto roku. Najmenšie dieťatko malo iba 1450 gramov.

V mesiaci marec bolo narodených 86 detí, čo je v tomto roku zatiaľ najvyšší počet. Mená narodených detí mali tradičný aj menej tradičný charakter. V prvom polroku 2024 sa narodili Evanželína, Nina, Sofia, Mário, Markus, Nela, Saskia, Noemi, Allan či Noel,“ informuje vedúca sestra novorodeneckého oddelenia, Mgr. Alžbeta Pokrivčáková.

Z celkového počtu 432 pôrodov bolo vykonaných 129 sekcií, čo tvorí 30 % z celkového počtu. „Radi pripomenieme, že u pôrodnej asistentky Bc. Zuzany Lihoňovej je neustále možnosť prihlásenia sa na kurzy predpôrodnej prípravy. Na troch sedeniach sa budúce mamičky dozvedia všetky dôležité informácie o pôrode a starostlivosti o novorodenca. Záujemkyne sa u nás môžu objednať a dohodnúť si termín,“ dodáva vedúca sestra gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, Mgr. Anna Majerčáková.

Niektoré mamičky absolvovali kurz s laktačnou poradkyňou Antóniou. Veľkou výhodou spoločných stretnutí mamičiek je, že si môžu navzájom vymieňať svoje skúsenosti. Počas predpôrodnej prípravy, ktorú táto nemocnica poskytuje, sa v láskavej atmosfére naučia základy o pôrode a o materstve.

Laktačná poradkyňa Antónia s budúcimi mamičkami. Zdroj: Facebook/Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, člen skupiny AGEL

Ďalšou zaujímavosťou je, že zdravotná sestra Anna Haščinová z tímu novorodeneckých sestier je laureátkou ocenenia Biele srdce v kategórii sestra v praxi. V kežmarskej nemocnici pracuje neuveriteľných 48 rokov a svojou prácou doslova žije. A nielen podľa jej kolegýň, ale aj podľa názoru mamičiek, ktoré ju mali možnosť spoznať, toto ocenenie jej skutočne právom prislúcha.

Ocenená sestra Anna Haščinová. Zdroj: Facebook/Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, člen skupiny AGEL

Zaujímavosti o pôrodoch na záver

Minulý rok 2023 sa v košickej pôrodnici narodilo bábätko s hmotnosťou nad 5 kg, vážilo 5050 g. Takáto hmotnosť je už skutočne raritná a vyskytuje sa len ojedinele, raz za niekoľko rokov a valibukmi sú spravidla chlapci. No paradoxne najväčším bábätkom na Slovensku za posledných 30 rokov bola Vaneska, ktorá sa narodila pred rokom v trenčianskej nemocnici. Po pôrode vážila 6100 g, merala 56 cm a na svet prišla cisárskym rezom.


Súvisiaci článok
Udelili ocenenie Biele srdce. Daniela Futejová: "Najkrajším ocenením je pre mňa spokojný pacient!"
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť