Streda 18. 09. 2024 05:07:45 | Meniny má Eugénia

Uplynulo 86 rokov od smrti Andreja Hlinku, kňaza, politika a národného buditeľa

SLOVENSKO/ Slovenské dejiny písali mnohé významné osobnosti. Niektoré si história pamätá viac, iné menej, avšak ich činy by nemali zapadnúť prachom zabudnutia. Poďme si dnes spomenúť na človeka, ktorý v našich dejinách zanechal hlboké stopy. Pripomeňme si Andreja Hlinku.

Alžbeta Mareková|16. august 2024|10:00:06

Zdroj: www.matica.sk

Súvisiaci článok
Chcel spoznať tajomstvá zeme aj oblohy. Uplynulo 300 rokov od narodenia Cypriána z Červeného Kláštora
Čítajte viac >

Narodil sa 27. septembra 1864 v obci Černová, ktorá je dnes súčasťou mesta Ružomberok. Tu započala aj jeho cesta za vzdelaním, ktoré aj vďaka podpore pána učiteľa pokračovalo na gymnáziu v Ružomberku.

1 www.visit.ruzomberok.sk.jpg Zdroj: www.visit.ruzomberok.sk

Pod vplyvom profesora Karola Krčméryho sa začal zaujímať o národné otázky a rozhodol sa zasvätiť svoj život službe Bohu a národu. Štúdium teológie absolvoval v Spišskej Kapitule a bol známy svojou skromnosťou a húževnatým odhodlaním. Po prijatí kňazskej vysviacky účinkoval v Zákamennom-Kline na Orave.

Počas svojho kňazského pôsobenia naprieč rôznymi farami vyvíjal úsilie na zlepšenie života farníkov a zaoberal sa politickými otázkami.

2 www.visit.ruzomberok.sk.jpg Zdroj: www.visit.ruzomberok.sk

Andrej Hlinka mal mimoriadny dar reči a bol prirodzený vodcovský typ. Nahlas kritizoval korupcie, zakladal rôzne podporné spolky a združoval ľudí s podobným názorom. Aj vďaka svojim emotívnym prejavom a aktívnej činnosti svojou popularitou prerástol malú faru.

3 www.farnostcernova.sk.png Zdroj: www.farnostcernova.sk

Voľby v roku 1898 však boli pre neho trpkým sklamaním a neuspel ani o tri roky neskôr. Stal sa však jedným z vedúcich Slovenskej národnej strany a v roku 1905 spoluzakladal Slovenskú ľudovú stranu.

Politika ho popálila keď prišiel do konfliktu s cirkevnou vrchnosťou. Otvorene totiž vystupoval proti maďarizácii a nezastavila ho ani výstraha biskupa. Po nej nasledovala suspendácia a dokonca aj väzenie.

4 www.visit.ruzomberok.sk.jpg Zdroj: www.visit.ruzomberok.sk

Tragickým príkladom útlaku slovenského národa bol krvavý masaker v Černovej, kde uhorskí žandári počas vysviacky kostola zastrelili 15 nevinných ľudí, ktorí žiadali, aby ich rodák posvätil chrám.

Andrej Hlinka bol však nezastaviteľný. Pričinil sa o vznik Československej republiky, no za svoje ďalšie politické aktivity sa znova dostal do väzenia.

5 www.visit.ruzomberok.sk.jpg Zdroj: www.visit.ruzomberok.sk

Jeho najväčším želaním bola autonómia Slovenska, vzniku samostatného štátu sa však už nedožil. Skonal v Ružomberku 16. augusta 1938. Hlinkov boj za slobodu Slovenska je odkazom, ktorý aj po rokoch rezonuje v srdciach mnohých.

Pri písaní tohto článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: Osudy osobností Slovenska (Jozef Leikert)


Súvisiaci článok
Uplynulo 80 rokov od smrti Milana Hodžu. Spomeňte si s nami na legendárneho štátnika!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť