Štvrtok 12. 09. 2024 07:19:18 | Meniny má Mária, Marlena

V nedeľu bude pri Sninskom kaštieli zraz veteránov i vernisáž fotografií. Chýbať nebude pestrý sprievodný program

SNINA/ Obdivovatelia historických vozidiel a umenia by mali zbystriť pozornosť. V nedeľu 1. septembra vás pozývame do Sniny na jedinečnú udalosť, ktorá v prostredí Sninského kaštieľa spojí eleganciu veteránov s krásou umenia. Pre návštevníkov je pripravená vernisáž, výstava a prehliadka veteránov a chýbať nebude bohatý program plný histórie, kultúry a klasických automobilov. Zdroj: kulturasnina.sk.

Lenka Ménová|25. august 2024|17:00:07

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
V Bardejovských kúpeľoch sa konal 21. ročník podujatia Alžbetínsky deň na počesť návštevy cisárovnej Sisi
Čítajte viac >

Veterány predstavujú kus histórie a dizajnového umenia. Ľudia, ktorí majú radi autá, ocenia detailnú prácu a estetiku starých modelov, ktoré často ukazujú, ako sa automobilový dizajn vyvíjal. Takéto a podobné stretnutia sú nielen o autách, ale aj o vytváraní spomienok, zdieľaní vášne a oživovaní histórie.

September v kaštieli odštartuje už túto nedeľu 1. septembra vernisážou výstavy fotografií veteránov autora Petra Ferencza. Vernisáž výstavy zaplní celú vstupnú halu kaštieľa a sprievodným programom bude prehliadka veteránov Vihorlatskej spojky na nádvorí kaštieľa. V čase od 15:30 hod. sa autorom fotografií a majitelia veteránov budú tešiť na všetkých motoristov, ale aj milovníkov historických vozidiel a umenia.

Všetky veterány budú po vernisáži a sprievodnom programe pri kaštieli pokračovať vo svojej jazde a o 17:00 hod. na námestí odštartujú program podujatia Bodka za letom, ktoré pripravuje Kultúra Snina.

„Bezpochyby, každý v kolekcii nájde fotografiu, ktorá ohromí a nadchne tak, že nabudúce na Piešťanské Zlaté stuhy zavíta osobne a aj tento rok tam určite stretne Petra Ferenca. A keď tak nebude, asi tam bol ráno pred šiestou, alebo večer po západe slnka.“ uviedol Ing. Vojtech Hank z Inštitútu výchovy a vzdelávania v Piešťanoch.

Peter Ferencz je profesionálnym fotografom s dlhoročnými skúsenosťami, ktorého fotografické začiatky sú ešte v osemdesiatych rokoch. Jeho rukopisom sú tzv. fotografie v pohybe. Na cykloch spojených so zvieratami, športom či automobilmi pracuje autor dlhé roky. A práve fotografie automobilov, konkrétne tých historických, budú mať v čase od 1. septembra možnosť obdivovať aj Sninčania v sninskom kaštieli.

Fotografie Petera Ferencza často zdôrazňujú nielen estetiku vozidiel, ale aj ich historický a technický význam. Má schopnosť zachytiť textúry, farby a detaily, ktoré robia z veteránov jedinečné umelecké kúsky. Fotografovanie veteránov je špecifická oblasť, ktorá vyžaduje zručnosť v práci so svetlom, kompozíciou a detailmi, aby sa zvýraznila jedinečná krása týchto historických vozidiel. Peter Ferencz je jedným z tých fotografov, ktorí v tejto oblasti vynikajú.

Piešťanské Zlaté stuhy, to je názov súťažnej motoristickej jazdy veteránov, ktorá má v Piešťanoch dlhoročnú tradíciu, a ktorá sa stala podkladom pre vznik fotografií, ktoré na výstave uvidíte. Podujatie má bohatú tradíciu a začalo sa organizovať už v roku 1932. Pôvodne bola súťaž spojená s prehliadkou módnych a automobilových noviniek, no dnes sa sústredí výhradne na historické vozidlá a ich eleganciu.

Slovenské veterány, najmä tie, ktoré majú historický význam alebo sú v dobrom stave, môžu byť pre zberateľov veľmi hodnotné. Aj keď ich ceny často nedosahujú také výšky ako niektoré zahraničné luxusné značky, môžu mať značnú hodnotu pre nadšencov histórie a milovníkov automobilizmu na Slovensku a v celej strednej Európe.


Súvisiaci článok
Nová kniha "Dejiny Stropkova" mapuje osudy mesta od staroveku až po súčasnosť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť