Piatok 13. 09. 2024 09:39:53 | Meniny má Ctibor

Bránu a východnú baštu na Oravskom hrade opravili za pol milióna eur

ORAVSKÝ PODZÁMOK/ Na Oravskom hrade dokončili obnovu a reštaurovanie prvej hradnej brány a východnej bašty. Náklady sa vyšplhali na necelých 500 000 eur, múzeum to financovalo z vlastných príjmov múzea. Ako informovala riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková, dôvodom k obnove objektov bol ich nevyhovujúci stav.

TASR|26. august 2024|15:00:06

Zdroj: Facebook/Oravský Hrad/Orava castle/Michal Pišný

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Oravský hrad, miesto, kde sa tajomná história prelína s rozprávkovým svetom fantázie
Čítajte viac >

"Na východnej bašte odpadávali časti exteriérových omietok, ktoré ohrozovali návštevníkov, steny boli navlhnuté a narušený bol aj vstupný portál. Poveternostné podmienky sa výrazne podpísali pod degradáciu objektov," vysvetlila riaditeľka. Prvá hradná brána mala podľa Jagnešákovej narušený kamenný povrch a celoplošne bola zvetraná.

Pred obnovou múzeum urobilo pamiatkové výskumy. Na základe výsledkov pripravili zámer obnovy a verejné obstarávanie. "V septembri 2023 sa začala obnova a reštaurovanie, ktoré sa skončilo v júli tohto roka," povedala Jagnešáková.

Pôvodné originálne vrstvy na prvej hradnej bráne očistili, zdokumentovali, zakonzervovali a prekryli separačnou vrstvou. Na novej omietkovej vrstve je farebná výtvarná výzdoba, sivo-čierne iluzívne kvádrovanie, ktoré je ohraničené rytou linkou do omietky. Obnovili aj kamenné prvky, drevené a kovové časti brány, klopadlo, dvere, okná, mreže a zábradlie.

Na východnej bašte obnovili fasádne omietky, cimburia, šindľové striešky. "V súčasnosti má východná bašta podobu z obdobia, v ktorom vznikla, a to z polovice 16. storočia. Obnovená bola aj terasa s cimburím, ktorá bola vybudovaná v období na prelome 19. a 20. storočia," priblížila riaditeľka s tým, že betónové hlavice cimburia sú chránené proti vlhkosti šindľovými strieškami.

Zakonzervovali a reštaurovali aj vstupnú drevenú bránu hradu.


Súvisiaci článok
Pred šestnástimi rokmi nás opustil Michal Dočolomanský, legendárny Jánošík divadelných dosiek
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť