Streda 16. 10. 2024 16:14:01 | Meniny má Vladimíra

V Národnom parku Veľká Fatra potvrdili vírus vtáčej chrípky

DUBOVÉ/ Vírus vtáčej chrípky u uhynutej volavky popolavej potvrdila v kompetenčnom území Správy Národného parku (NP) Veľká Fatra Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) so sídlom v Martine. Volavku našli v intraviláne obce Dubové v okrese Turčianske Teplice.

TASR|16. október 2024|14:00:06

Zdroj: NP Veľká Fatra

Súvisiaci článok
VIDEO V Holandsku sa narodili dve levíčatá. Otcom je Ramzes z bojnickej ZOO
Čítajte viac >

Informovala o tom Správa NP Veľká Fatra na svojom webe.

Uhynutú volavku našla miestna obyvateľka 7. októbra, nález nahlásila na pracovisko Správy NP Veľká Fatra. "Volavka nevykazovala žiadne známky poranenia ani viditeľné poškodenie, preto sme kontaktovali pracovisko Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Martine so žiadosťou o jej vyšetrenie na vtáčiu chrípku. Vyšetrenie volavky prítomnosť tohto ochorenia potvrdilo," uviedla zoologička Správy NP Veľká Fatra Mária Apfelová.

free-photo-of-volavka-popolava-prenasleduje-v-bujnom-zelenom-mociari.jpeg Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

V tomto období podľa nej prebieha migrácia vtákov a ich koncentrácia vo veľkých kŕdľoch, kde je prenos vtáčej chrípky, ako aj iných chorôb ľahší a rýchlejší. "Preto je potrebné každý úhyn voľne žijúcich vtákov hlásiť na miestne príslušné pracovisko ochrany prírody, prípadne aj priamo na miestne príslušné pracovisko RVPS bez patričných ochranných opatrení. Akýkoľvek nález je potrebné bezodkladne nahlásiť," ozrejmila.

Správa NP ľuďom neodporúča žiadnu manipuláciu s uhynutými alebo chorými vtákmi, pričom po kontakte s vtákmi alebo ich exkrementmi je nutné dodržiavať základné hygienické predpisy - najmä umývanie rúk mydlom, prípadne ich dezinfekciu. "Riziko prenosu vírusov vtáčej chrípky z voľne žijúcich vtákov na širokú verejnosť je nízke. Väčšina prípadov infekcie ľudí vírusmi vtáčej chrípky zahŕňala veľmi blízky priamy kontakt s chorou hydinou. Aby sa minimalizovalo riziko nakazenia sa vírusmi vtáčej chrípky od voľne žijúcich vtákov, ľudia by sa mali vyvarovať dotýkania sa chorých alebo uhynutých voľne žijúcich vtákov holými rukami," odporučila Apfelová.


Súvisiaci článok
Ježkovia sa už ukladajú na zimný spánok. Pomôžte im s pelechom!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť