Pondelok 21. 10. 2024 14:33:57 | Meniny má Uršuľa

Psychologička: Pribúda prípadov sebapoškodzovania už v mladšom veku, čo je desivé

KEŽMAROK/ Poslať svoje dieťa do školy by pre rodičov nemalo byť dôvodom na strach. Škola by mala byť miestom, kde sa deti vzdelávajú a rozvíjajú, nie kde čelia rizikám ohrozujúcim ich psychickú a fyzickú pohodu – či dokonca život. Napriek tomu sa dnes tento problém stáva čoraz vypuklejším a neobmedzuje sa len na nedávno medializované bombové hrozby. Zdroj: kezmarok.sk.

Lenka Ménová|21. október 2024|09:08:30

Ilustračné foto. Zdroj: www.kezmarok.sk

Súvisiaci článok
Opäť bomby na školách. Hlásenie dostali viaceré školy aj dnes!
Čítajte viac >

Bombové poplachy, to bola realita posledných týždňov

Posledné týždne médiá neustále informovali o bombových hrozbách na školách. Primátor Kežmarku, Ján Ferenčák, sa k tomu vyjadril jednoznačne – vyjadril podporu ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi v rozhodnutí zabezpečiť školy kamerovými systémami.

„Systémová ochrana škôl musí byť prioritou. Spolu s kolegami zo samosprávy podporujeme každý krok, ktorý prispeje k zvýšeniu bezpečnosti detí,“ uviedol primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Centrum boja proti hybridným hrozbám (CBHH) eviduje výhražné e-maily adresované školám už od 3. septembra 2024. Predbežné výsledky vyšetrovania naznačujú, že tieto útoky môžu byť súčasťou hybridnej vojny vedenej zahraničnými aktérmi. Podobné situácie Slovensko už zažilo v máji, keď sa ukázalo, že všetky poplachy boli falošné. Páchateľ však dodnes uniká spravodlivosti a vyšetrovanie pokračuje v spolupráci so zahraničnými partnermi.

Bezpečnostné opatrenia musia byť reálne

Aby sa predchádzalo ďalším hrozbám, bolo od začiatku tohto roka do škôl pridelených 2 050 policajtov. Každá škola má teraz svojho kontaktného policajta, na ktorého sa môže v prípade potreby obrátiť. Tieto opatrenia sa však nevzťahujú len na bombové útoky, ale aj na iné formy ohrozenia – vrátane prejavov extrémizmu.

Na nedávnom rokovaní vlády SR bolo schválené „systémové riešenie bezpečnosti osôb v školách a iných rizikových objektoch“, ktoré má zaistiť implementáciu moderných technológií pre zvýšenie ochrany kritických budov.

Školy čelia aj iným nebezpečenstvám

Bombové útoky nie sú jedinou hrozbou, ktorej dnes deti v školách čelia. Rovnako alarmujúce je rozšírenie sebapoškodzovania medzi deťmi, a to už v pomerne mladom veku . „Zaznamenávame stále viac prípadov sebapoškodzovania už v mladšom školskom veku, čo je veľmi znepokojujúce,“ hovorí psychologička Jana Kováčová z Centra pre duševné zdravie detí.

Rovnako desivý je aj nárast neplnoletých tehotenstiev – počet týchto prípadov rastie a vek dievčat, ktoré otehotnejú, sa neustále znižuje. A potom je tu šikana, tichý nepriateľ, ktorý ničí deti zvnútra a môže mať fatálne následky.

Hľadanie riešení: spoločný postup je kľúčový

Prevencia je základom minimalizácie týchto problémov, no nestačí len osvetová činnosť. Potrebné sú konkrétne kroky. Viceprimátor Kežmarku, Jozef Matia, sa nedávno zúčastnil na pracovnom stretnutí, kde spoločne so zástupcami škôl, miest, okresného súdu, prokuratúry a polície diskutovali o opatreniach na zvýšenie bezpečnosti.

Viceprimátor zdôraznil dôležitosť spolupráce medzi rôznymi inštitúciami: „Sme v situácii, keď musíme spojiť sily – mestá, školy, polícia aj rodičia – a vytvoriť systém, ktorý deti ochráni pred všetkými hrozbami.“

Účastníci stretnutia teda zdôraznili, že kľúčová je spolupráca rodičov a to, aké zázemie deťom vytvoria doma. To sa totiž priamo odráža na ich schopnosti čeliť problémom aj v školskom prostredí.


Súvisiaci článok
Bombu nahlásili na 270 školách na Slovensku, oznámil Šutaj Eštok
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť