Pondelok 21. 10. 2024 14:29:03 | Meniny má Uršuľa

SRDCOM Z DEDINY: Vrádište, skrytý poklad Trnavského kraja

VRÁDIŠTE/ Dnes sa spolu vyberieme na západné Slovensko. Obklopená krásami Dolnomoravského úvalu sa tu nachádza obec Vrádište, ktorá ponúka oázu pokoja len niekoľko kilometrov od mesta Skalica. Poďte ju s nami spoznať!

Alžbeta Mareková|20. október 2024|16:00:07

Zdroj: www.vradiste.sk

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Dvorec, povesťami opradená dedinka s bohatou históriou
Čítajte viac >

Vrádište leží na rozhraní troch rozmanitých krajín – rovinatej Borskej nížiny, členitej Chvojnickej pahorkatiny a úrodného Dolnomoravského úvalu. Táto jedinečná poloha vytvorila pestrú mozaiku prírodných podmienok, vďaka čomu sa tu darí mnohým vzácnym rastlinám a živočíchom, ako je kosatec dvojfarebný, vstavač vojenský či kaňa močiarna.

Prvá zmienka o obci, vtedy známej ako Wratna, pochádza zo 14. storočia. Už v roku 1392 sa spomína v listine, ktorou kráľ Žigmund Luxemburský obdarúva mocného šľachtica Stibora zo Stiboríc. Neskôr sa obec ocitá v tieni významných miest ako Skalica a Holíč, pričom sa jej názov niekoľkokrát menil.

1 www.vradiste.sk.jpg Zdroj: www.vradiste.sk

Vrádište si v 15. a 16. storočí prešlo viacerými zmenami majiteľov. Po Schlickovcoch sa stalo súčasťou rozsiahlych majetkov slávneho rodu Czoborovcov. Tí však čelili finančným ťažkostiam a boli nútení časť svojho majetku, vrátane Vrádišťa, predať alebo zálohovať. Takto sa obec ocitla v rukách rôznych šľachtických rodov, až kým sa opäť nevrátila do rúk Czoborovcov.

Po búrlivom 16. storočí, poznačenom častými zmenami majiteľov, sa obec stala súčasťou habsburských majetkov a začala sa písať nová kapitola jej existencie, ktorá trvala viac ako 150 rokov. Habsburgovci ostali majiteľmi panstva až do rozpadu monarchie, ktorý sa datuje do roku 1918.

2 www.vradiste.sk.jpg Zdroj: www.vradiste.sk

Prvá svetová vojna zanechala vo svete hlboké rany, ktoré sa dotkli aj obce Vrádište. V bojoch padlo trinásť obyvateľov obce a ďalší ostali nezvestní.

Rovnako tvrdo sa do dejín dediny zapísala aj druhá svetová vojna. Zatiaľ čo priame bojové konflikty dedinu obchádzali, pocítila iné, nemenej bolestivé straty. Druhá svetová vojna vymazala zo života obce celú židovskú komunitu. Z tridsaťdva židovských rodín, ktoré tu kedysi žili, sa po vojne nevrátila ani jedna. Jeden občan bol deportovaný do koncentračného tábora.

3 www.vradiste.sk.jpg Zdroj: www.vradiste.sk

Socializmus priniesol do Vrádišťa obdobie zmien. Obec sa pod vedením miestnych orgánov postupne modernizovala. Vznikli nové budovy, ako napríklad požiarna zbrojnica v roku 1974 a dom smútku v roku 1976. Obyvatelia sa aktívne zapájali do zveľaďovania obce prostredníctvom brigád. Túžba po kultúrnom vyžití sa naplnila až po zmene režimu, keď sa v roku 1993 začala výstavba kultúrneho domu.

Srdcom obce je Kostol svätej Anny, vzácny klenot z roku 1754, ktorý po rozsiahlej rekonštrukcii v roku 1900 znovu ožil. Slávnostné požehnanie v roku 2013 bolo dôkazom starostlivosti o tento duchovný stánok, ktorého výborný stav aj dnes podčiarkuje dôležitosť tohto miesta.

4 www.vradiste.sk.jpg Zdroj: www.vradiste.sk

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedal pre redakciu SP21 Peter Danajka, starosta obce Vrádište.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Neustále pracujeme na tom, aby sa život v našej obci stal ešte príjemnejším. Príkladom je nedávna modernizácia internetovej siete vďaka spoločnosti Tlapnet. Vďaka optickému pripojeniu si teraz všetci obyvatelia môžu vychutnať rýchle a spoľahlivé pripojenie k internetu.

5 www.vradiste.sk.jpg Zdroj: www.vradiste.sk

Aká je vízia obce do budúcna?

  • Naša obec sa neustále rozvíja a dbá na kvalitu života svojich obyvateľov. Okrem podpory aktívneho životného štýlu a výstavby novej cyklotrasy, ktorú financujeme z programu Interreg, pracujeme aj na ďalších dôležitých projektoch. Momentálne vyhodnocujeme žiadosť o financovanie modernizácie kanalizácie a inštalácie fotovoltaických panelov na základnej škole. Súbežne s tým pripravujeme zmeny územného plánu, ktoré umožnia ďalší rozvoj obce, výstavbu nových rodinných domov a potenciálne aj vznik domu sociálnych služieb.

6 www.vradiste.sk.jpg Zdroj: www.vradiste.sk

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • Ak by sa turisti rozhodli navštíviť našu obec, rozhodne by som im odporučil pozrieť si náš krásny kostol svätej Anny. Je to naozaj architektonický skvost. Potom by som navrhol prechádzku našimi vinohradmi, aby si návštevníci mohli vychutnať nádherné výhľady do okolia.

V obci máme aj mnoho šikovných a mimoriadne talentovaných kutilov, ktorých dielne odporúčam navštíviť. Ich výrobky z dreva a rôzne dekorácie sú naozaj originálne a jedinečné.

Naši návštevníci by nemali vynechať ani prechádzku po okolí obce, kde môžu nájsť niekoľko zaujímavých turistických trás a prírodných krás.

7 www.vradiste.sk.jpg Zdroj: www.vradiste.sk

Vrádište je obec, ktorá pre svojich obyvateľov vytvára príjemné miesto na život a turistov priťahuje najmä atraktívnym prostredím. Pri potulkách Trnavským krajom by ste ju nemali obísť, veď ponúka malebný únik od ruchu hlučných miest.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z nasledujúcich zdrojov: www.vradiste.sk


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Ľubietová, kolíska banských povestí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť