Piatok 06. 09. 2024 18:45:52 | Meniny má Alica

Bojíte sa pavúkov? Pozor, na Slovensku objavili tri nové druhy!

SLOVENSKO/ Zoológovia z Ústavu krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied (SAV) našli na území Slovenska tri druhy pavúkov, ktoré tu pôvodne nežili.

TASR|26. júl 2024|11:00:06

Zdroj: Pavol Purgat, UKE SAV, v. v. i.

TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková.

Pre Slovensko netypické pavúky objavili vedci v pohoriach Burda a Slovenský kras. "Tieto pohoria totiž tvoria nárazníkovú zónu, ktorá umožňuje prílev rastlinných a živočíšnych druhov zo Stredomoria," povedal arachnológ Pavol Purgat z Ústavu krajinnej ekológie SAV. Väčšina z nich podľa neho patrí k stredomorským druhom.

Slovenské názvy pavúky zatiaľ nemajú. Najväčší z týchto troch druhov je Mimetus laevigatus, ktorý sa výlučne živí inými pavúkmi. Ostatné dva druhy, Trichoncyboides simoni a Altella aussereri, sú podľa Tinákovej veľmi malé, dlhé len niečo viac ako milimeter.

"Než sa nám ho podarilo zaznamenať na Slovensku, bola Altella aussereri považovaná za druh, ktorý okrem južnej časti talianskych Álp nežije nikde inde na svete. Takže teraz vieme, že nejde o endemit," uviedol Purgat.

Tináková zdôraznila, že pavúky sú pre prírodu mimoriadne dôležité. V potravnom reťazci sa uplatňujú ako korisť aj ako predátori. Udržiavajú tým v prírode rovnováhu. Užitočné sú aj pre človeka, pretože pomáhajú likvidovať škodcov v poľnohospodárstve.

Ústav krajinnej ekológie SAV sa podľa Purgata monitoringu pavúkov venuje dlhodobo. "Vďaka tomu sa zlepšuje povedomie nielen o druhoch už známych z nášho územia, ale pribúdajú aj nálezy druhov, ktoré u nás dosiaľ známe neboli. Doposiaľ sa na Slovensku podarilo zaznamenať viac ako 1000 druhov pavúkov," uzavrel Purgat.


Súvisiaci článok
Smutná správa! Aslana z bojnickej zoo uspali
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Lokálna populácia komára tigrovaného bola zaznamenaná v Bratislave
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť