Sobota 07. 09. 2024 09:08:02 | Meniny má Marianna

V Dubníku v sobotu súťažilo 80 zlatokopov

DUBNÍK/ V poradí 25. ročník súťaže v ryžovaní zlata sa uskutočnil v sobotu v priestoroch opálových baní na Dubníku, pred štôlňou Jozef v katastri obce Červenica. Súťaž zorganizovali občianske združenie Permoník, Klub zlatokopov pri Východoslovenskom múzeu v Košiciach a Slovenská asociácia zlatokopov.

TASR|21. júl 2024|09:01:44

Zdroj: Facebook/Východoslovenské múzeum v Košiciach

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Obec Lehnice, poklad Žitného ostrova
Čítajte viac >

Zúčastnilo sa na nej 80 súťažiacich.

"Je to regionálna súťaž. Sú aj majstrovstvá republiky, pretože zlatokopi sa nerozdelili rozdelením Českej a Slovenskej republiky. Jeden rok sú v Slovenskej republike a ďalší rok v Českej republike. Je to preto, lebo každý týždeň sa nedá ryžovať, pretože ľudia majú povinnosti, rodiny a podobne, tak je to zhruba v dvojtýždňových cykloch, keď sa opakujú súťaže. Na Slovensku je ich sedem až osem a to isté v Česku," uviedol organizátor súťaže Dušan Demčák.

Majstrovstvá sveta (MS) sa v tomto roku uskutočnia v meste Zlaté hory v Česku. Podľa viceprezidentky Slovenskej asociácie zlatokopov Daniely Múčkovej bola sobotňajšia súťaž predprípravou na MS.

Súťažilo sa v kategóriách muži, ženy a juniori. Neoficiálne kategórie boli muži a ženy amatéri, deti, tradičná panvica-číňan a kanadská, päťčlenné družstvá a veteráni.

Počas dňa boli organizované i krátke vychádzky po okolí so sprievodcom.


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Dolnokubínsky drevený Kolonádový most oslávil 30. výročie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť